Niumi National Park

0
3486
Niumi national park Gambia

In het nationale park Niumi vind je een aantal van de laatste onaangetaste mangrovebossen in West Afrika. Het park ligt aan de noordoever van de monding van de Gambia rivier. Niumi is in feite een verlenging van het nationale park de Sine Saloum delta in Senegal.  

Het natuurpark is geliefd bij vogelaars vanwege de grote aantallen trekvogels zoals Sterns, kiekendieven en grasmussen. Andere diersoorten die er voorkomen zijn een paar soorten antilopen, wrattenzwijnen, groene schildpadden, otters, hyena’s, zeekoeien en luipaarden. Al moet je met name voor de laatste paar een flinke portie geluk hebben wil je ze spotten. In de Jinack bolong vindt je misschien wel de grootste exemplaren krokodillen van Gambia.

Abessian Roller Niumi national park Gambia

Bij Buniadu Point vallen verschillende lagunes bij eb deels droog en dit trekt grote aantallen vogels, waaronder pelikanen, flamingo’s en verschillende soorten roofvogels. 

Jinack eiland

Op het Jinack eiland vindt je een prachtig stuk strand waar je kan zwemmen en hier worden regelmatig dolfijnen gespot (met name in december en januari). Een vaste groep van zo’n twintig dolfijnen heeft van Jinack en het noordelijke deel van de Sine Saloum delta hun thuis gemaakt.  

Strand Niumi national park Gambia

Het ‘eiland’ wordt in het noorden afgesneden van het vaste land door de Jinack bolong (rivier). In het zuiden vindt je een ondiep mangrovebos en kan je bij laag tij naar het Jinack eiland lopen.

Op het eiland zijn vier kleine dorpjes waarvan twee in Gambia. De twee anderen liggen op de Senegalese noordpunt van het eiland. In Gambia zijn het Jinack Niji en het iets grotere Jinack Kajata. Tussen de twee dorpen vindt je verschillende accomodaties. 

De meeste bezoekers komen hier voor het strand, maar het is ook mogelijk om kilometers lange wandelingen te maken. De zee aan de ene kant en de groene bush aan de andere. Vaak zonder ook maar iemand anders tegen te komen. Dankzij de Niji bolong die Jinack afsnijdt van het vaste land is er buiten de dorpen weinig ontwikkeld en heeft het grote stukken natuur behouden. Ook de concentratie wild is hierdoor nog relatief groot. Het is dan ook niet ongebruikelijk om luipaard sporen tegen te komen, zelfs op het strand. De dieren zelf worden echter maar zelden gezien. 

Vogel Niumi national park Gambia

Bezoek het Niumi National Park

Het park bereik je door vanaf Banjul de veerpont te nemen naar Barra aan de overzijde van de Gambia rivier. Hier neem je een gedeelde taxi of motortaxi naar de ingang van het park bij het dorpje Kanuma. Let op dat in het regenseizoen de wegen erg slecht en soms onbegaanbaar zijn. 

De meeste grotere hotels in de Senegambia strip en Banjul bieden ook dagtrips naar Niumi National Park aan. Een transfer per boot duurt vanaf hier ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Overnachten kan onder meer  bij de Madiyana Safari Lodge op het Jinack eiland. Daarnaast zijn de  Camara Sambou Beach Bar en de Coconut Lodge  in Jinack Niji goede opties. 

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.