Zeekoeien bij Pointe Saint-Georges

0
2298
Zeekoeien Pointe Saint-Georges
Strand langs de Casamance rivier bij Pointe Saint-Georges Senegal.

Zonder twijfel het meest afgelegen dorpje op het vaste land van de Casamance staat er in een gids beschreven. Daar blijkt geen woord van gelogen te zijn. Wij bezoeken het vanwege de groep zeekoeien die hier op een vaste plek in de rivier te vinden zijn.

We bereiken het dorpje na een wandeling van 9 kilometer vanuit Mlomp. Een transfer via 4×4 behoort ook tot de mogelijkheid, maar de wandeling is zeker een aanrader. Na het dorpje Mlomp met nog een aantal traditionele uit zand en klei opgetrokken woningen, lopen we door een prachtig mangrovegebied met smalle paadjes en houten bruggetjes. Hierna komen we door een gebied met rijstvelden en een stuk savanne dat direct uit een natuurfilm lijkt te komen. Met een beetje fantasie zie je de giraffes en neushoorns hier al rondlopen. Helaas is er in dit deel van Senegal geen groot wild meer te vinden en moeten we het doen met een paar verdwaalde koeien. Wel is er in dit gebied een grote verscheidenheid aan vogelsoorten te spotten.

Modder gebouw in Mlomp Senegal
Etagegebouw gemaakt van natuurlijke materialen in Mlomp.

Aangekomen in Pointe Saint-Georges lopen je afhankelijk van de getijden meteen door naar de rivier of installeren je jezelf bij het simpele, maar vriendelijke Chez Clara.

Zeekoeien spotten

Het gebied rondom het dorp maakt deel uit van een natuurreservaat dat thuis biedt aan misschien wel de grootste populatie zeekoeien van Senegal. Zeekoeien zijn trage ietwat lompe dieren die tot 4 meter lang kunnen worden en soms wel 1500 kilo wegen. Deze dieren trekken de mangrove in om zich te voeden met de wortels en bladeren van deze bomen. Als het eb is komen de logge planteneters echter naar een vast punt in de rivier. Hier komt een ondergrondse zoetwaterbron uit in het water waar de zeekoeien standaard naartoe trekken. De kans dat je deze aparte dieren dan ook zult zien is bijna gegarandeerd.

Zeekoeien Pointe Saint-Georges
Zeekoeien in de Casamance bij Pointe Saint-Georges.

Op de plek is een uitkijktoren gebouwd en hier een paar uur relaxen in de warme middagbries is een aangenaam tijdverdrijf. Het blijft wel afwachten of dat komend seizoen nog steeds mogelijk is, want hoewel er een kleine entree voor onderhoud werd gevraagd voor het beklimmen van de toren begon hij hier en daar wat aan stevigheid in te leveren.

Bereikbaarheid Pointe Saint-Georges

Pointe Saint-Georges ligt 9 kilometer vanaf Mlomp. Het is te bereiken door te wandelen door uitgestrekte grasvlaktes en mangroves. Alternatief is om in Mlomp een 4×4 of motortaxi te regelen. Normale auto’s kunnen de zandweg naar het dorp niet aan.

In Pointe Saint-Georges zijn enkele kleinschalige overnachtingsmogelijkheden. Wij verbleven bij Chez Clara waar je de beschikking hebt over een goede kamer met gedeeld sanitair of een tent met matras en schone lakens. Ook kun je op het terrein je eigen tent opzetten.

Andere mogelijkheid is het nieuwe Campement Le Lamantin. Gelegen op een mooie plek bij het strand. De vriendelijke eigenaar Louis Diatta biedt kamers met (12.000 CFA) en zonder privé badkamer (6.000 CFA) aan. Kamperen is gratis, maar er wordt dan wel verwacht dat je gebruik maakt van het restaurant. Tel. 00 221 77 316 4675

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.