Zeldzame aardbeving schokt Guinee

0
948
Ché Ché Boé Guinee-Bissau

Guinee – Een voor dit deel van Afrika zeldzame aardbeving van 5.0 op de schaal van richter liet afgelopen week de West Afrikaanse natie Guinee rammelen. Er zijn geen meldingen van schade of gewonden. De aardbeving vond woensdag om 9.55 uur lokale tijd plaats in het binnenland van het land, ongeveer 39 kilometer ten oosten van Tondon in de Kindia regio. De beving werd overal in de regio gevoeld, ook in de kusthoofdstad Conakry. 

‘Een zeer sterke aardbeving schudde de aarde 10 seconden lang’, zei een getuige uit Kindia. ‘Zo’n aardbeving is er al jaren niet meer geweest’. 

De laatste keer dat er een aardbeving van deze grootte plaatsvond in dit deel van Afrika was toen de eilandnatie São Tomé en Principe in december 2019 getroffen werd. Die beving was 5,5 op de schaal van richter en werd ook gevoeld op het West Afrikaanse vasteland.

De tot dusver grootste aardbeving in West Afrika vond in 1939 plaats in Ghana. Deze beving met een kracht van 6,8 op de schaal van richter was verantwoordelijk voor veel slachtoffers. Het is ongebruikelijk, maar komt af en toe voor, dat er grote aardbevingen in de Atlantische Oceaan worden gevoeld in Liberia, Sierra Leone en andere kuststaten. 

(06-02-2021)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.