Zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pan

0
2274
Makgadikgadi Nxai Pan Botswana
Tijdens de jaarlijkse migratie trekken er grote aantallen zebra's door de natuurparken.. Foto Michael Jansen

De nationale parken Makgadikgadi en Nxai Pan liggen vlak naast elkaar en worden alleen gescheiden door de het asfalt van de A3. Ze liggen in een woestijngebied in het noordoosten van Botswana, midden in de Kalahari. De pannen zijn alles wat er nog over is van wat eens een enorm meer was, het Makgadikgadimeer. Het was ooit het grootste meer van Afrika, maar is bevat nu één van de grootste zoutpannen in de wereld. De Makgadikgadizoutvlaktes. Wat deze plek zo bijzonder maakt is de Boteti rivier die hier stroomt, hierdoor lijkt het landschap niet op een typisch woestijngebied, maar dat is het in wezen wel. Ook vind je in het gebied verschillende iconische baobab bomen. 

Het gehele gebied bestaat uit twee grote losse zoutpannen en beslaat zo’n 12.000 vierkante kilometer. Oftewel een stuk land ter grootte van Zwitserland. De twee grootste zoutpannen Sowa (in het oosten) en Ntwetwe (in het westen) trekken de grootste concentraties dieren aan. Het wildleven bestaat onder meer uit leeuwen, olifanten, giraffes, zebra’s, steenbokken, springbokken en gemsbokken. Met name in de Nxai Pan is de kans groot om cheeta’s te zien.

Olifanten in Makgadikgadi

Botswana heeft de grootste olifanten populatie ter wereld. Een ontmoeting met de dieren is dan ook vrijwel gegarandeerd. Eén van de redenen is dat er in de omliggende landen veel burgeroorlogen zijn geweest. Daar werden de dieren afgeschoten om van de opbrengsten van het ivoor wapens te kopen. Opgejaagd zijn heel veel olifanten naar Botswana gekomen en nooit meer teruggekeerd naar hun oorspronkelijke leefgebieden. Wel heeft de regering van Botswana onlangs de jacht op olifanten weer toegestaan. Dit was lange tijd verboden, maar omdat de populatie te hard groeit zijn deze maatregelen aangekondigd. 

Kubu Island

Eén van de meest markante bezienswaardigheden is Kubu Island. Je vindt het in het zuidwesten van de Sowa Pan. Het bestaat uit een rots met baobab bomen en is omringt door een zee van zout. Ooit was het een echt eiland in het nu opgedroogde meer. De naam Kubu komt uit de lokale taal Setswana en betekend Nijlpaard.

Officiële website van Kubu Island 

Beste reistijd

Van juli tot half oktober is het laatste gedeelte van het droge seizoen. De wegen in het park zijn dan het best te berijden en de rivier is de enigste waterbron, waardoor het wild zich makkelijk laat spotten. Dit is ook de periode dat er grote hoeveelheden zebra’s en gnoes door het gebied migreren.

In het regenseizoen dat eind oktober begint kunnen de wegen erg slecht begaanbaar worden, waardoor delen van het park en sommige lodges onbereikbaar worden.

Boteti rivier Makgadikgadi
Uitzicht over de Boteti rivier. Foto Michael Jansen

Bezoek Makgadikgadi en Nxai Pan

Een handige uitvalsbasis om de zoutpannen te bezoeken is het dorpje Kata. Hier kan je brandstof inslaan en vindt je enkele lodges om te overnachten. Daarnaast vindt je vlakbij het Nata Bird Sanctuary dat een bezoekje waard is om op zoek te gaan naar de 165 verschillende vogelsoorten die hier voorkomen. Vooral in het regenseizoen stikt het hier van de flamingoes en pelikanen. 

Vanaf Nata is het nog 141 kilometer naar de hoofdingang naar Makgadikgadi. In het park kun je overnachten op de Khumaga camping. De ingang van de Nxai Pan vindt je bij de Makolwane Gate. Voor beide natuurparken heb je een goede 4WD nodig.

Zie verder de de officiële toeristen website van Botswana 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.