Tambacounda

0
3270
Kinderen Tambacounda Senegal

Tambacounda staat bij de Senegalese bevolking beter bekend als Tamba. Reis je naar het oosten van het land dan kom je zeker langs de stad. Vanaf hier vertrekt openbaar vervoer naar alle andere delen van Senegal. Voor de toeristen is er in de belangrijke transport hub niet bijster veel te beleven. 

Huis van Hitte

Tambacounda is een woord uit de lokale Bambara taal en betekend ‘Huis van Tamba’. De Wolof bevolking noemt de stad gekscherend ook wel Tangacounda wat ‘huis van hitte’ betekend. Een betekenis dat zijn naam eer aandoet. Overdag lopen de temperaturen hier flink op en veertig graden is geen uitzondering. Als het ’s avonds wat begint af te koelen komt Tamba dan ook pas echt tot leven. Stoelen verschijnen op straat en overal zie je mensen langs de weg zitten en Attayeh thee drinken. Wil je Tamba in het beste licht zien, maak dan een wandelingetje door de straten aan het begin van de avond.

Straatbeeld Tambacounda Senegal
Straatbeeld in Tambacounda.

Het oude station

Blijf je wat langer in Tamba dan zijn er een paar plekken die de moeite van het bekijken waard zijn. Ga als eerste naar het oude treinstation. Het is gebouwd in 1910 en is nog steeds in gebruik. Hoewel er al jaren geen passagierstreinen meer rijden komt er heel af en toe nog wel een goederentransport voorbij. Het gebouw is nog steeds in gebruik en niet toegankelijk, maar in de omgeving valt er genoeg te ontdekken. Naast het station zie je het statige station hotel, een opvallend oud geel rood gebouw.

In het Centre Artisanal de Tamba kan je terecht voor je Afrikaanse souvenirs. Je vind er een ruime keuze aan houtsnijwerk, stenen beeldjes, schilderijen, doeken en traditionele schoenen. 

Markten in Senegal zijn altijd een lust voor het oog en de Central Market is hierop geen uitzondering. Hier komt de lokale bevolking shoppen en er is dan ook van alles te vinden. Van fruit tot gereedschappen en alles daar tussen in. 

Senegal- Tambacounda

Niokolo Koba

In de stad kun je bij veel hotels een bezoek aan het nationale park Niokolo Koba regelen. Verstandiger is het echter om dit te doen bij de kampementen dichter bij de ingang van het park. Vaak ben je dan veel voordeliger uit. In Wassadou, Dar Salam en Mako zijn de beste deals te krijgen voor een bezoek. Het kantoor van Niokolo Koba vind je aan Rte de Kidira. Hier worden geen trips aangeboden, maar je kan er wel informatie opvragen over de huidige toegankelijkheid van het park. Ook kunnen ze je in contact brengen met betrouwbare gidsen.

Bezoek Tambacounda

De stad is goed te bereiken met de bus of gedeelde taxi’s. Van alle streken in Senegal zijn verbindingen naar Tamba. Een ritje met de taxi naar welke bestemming in de stad kost gewoonlijk 500 CFA.

Wil je de lange hete tocht niet over land maken, dan vliegt Groupe Transair op zaterdagen tussen Tambacounda en Dakar. Voor een enkeltje ben je rond de €160 kwijt en een retourtje kost rond de €300.

Foto’s Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.