Blue Lagoon National Park

0
1065

Het nationale park Blue Lagoon is een onontdekt juweeltje. De uitgestrekte dorre vlaktes transformeren tijdens het regenseizoen in een spectaculair landschap vol ondiepe poelen welke als een magneet werken voor trekvogels die van heinde en verre naar het gebied komen. 

Dit park, samen met het Lochinvar National Park aan de andere kant van de Kafue Flats, herbergen samen de grootste concentraties van de Kafue Lechwe. De Lechwe is een waterbok die nauw is verwant aan de Nijlantilope. Ze hebben een voorkeur voor waterrijke gebieden en komen naast Zambia ook voor in Botswana, Congo en Angola. De Kafue Lechwe komt echter alleen in dit deel van het land voor.

Lechwe - Kafue National Park

De dieren voelen zich thuis in de uiterwaarden en seizoensgebonden waterrijke graslanden. Ze zoeken hun voedsel voornamelijk in ondergelopen gebieden waar het water tot ongeveer een meter hoog staat. Deze ondergelopen gebieden biden daarnaast ook een goede bescherming tegen roofdieren. 

De kuddes bestaan gewoonlijk uit ongeveer 30 exemplaren, maar wanneer deze samenkomen bij de ondergelopen graslanden kun je groepen zien van meer dan 1000 dieren. Bijzonder aan de Blue Lagoon zijn de enorme rivierpythons die worden aangetrokken door de grote concentratie van de lechwe en watervogels. 

the beautiful perch

Naast de Kafue lechwe worden zebra’s, sitatoenga en buffels vaak gezien. Maar het park is vooral een droom voor vogelaars. De overvloed en verscheidenheid is verbluffend. Het feit dat het nog maar kort geopend is voor bezoekers maakt het een van de laatste ongerepte plekken in Afrika. Het park vormt mede daarom een unieke aanvulling op je rondreis door Zambia.

Bezoek Blue Lagoon National Park

Blue Lagoon ligt 120 km ten westen van de hoofdstad Lusaka. Het park was lange tijd niet toegankelijk voor bezoekers, omdat het onder het beheer van het ministerie van Defensie viel. Blue Lagoon werd namelijk opgericht door de Critchleys, een gepensioneerde kolonel uit het Britse leger en zijn vrouw Erica. Hun boerderij bestaat nog steeds en is nu de parkreceptie. Bij de receptie zijn vier chalets waar je kan overnachten. 

Dusty road to the Blue Lagoon National Park...

Zoals eigenlijk alle nationale parken in Zambia is ook Blue Lagoon het beste te bezoeken met een eigen (huur)auto. Heb je die niet zoek dan een bus naar Mumbwa en vraag je ze af te zetten bij de kruising naar Mukulaikwa. Hier kan je proberen een minibus te pakken naar Namukumbo/ Mpomba, maar het kan dan zo zijn dat je uren moet wachten. Beter is het om dan een taxi te regelen naar de ingang van het park. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.