Lochinvar national park

0
1597
Lochinvar national park Zambia lechwe

Het nationale park Lochinvar in Zambia is een een park van uitzonderlijke schoonheid en biedt uitstekende mogelijkheden om heel veel vogels te spotten. Meer dan 420 soorten zijn er geteld binnen het 428 vierkante kilometer grootte park. Roofdieren houden niet zo van dit vaak erg natte gebied en je komt ze dan ook niet tegen in dit nationale park. 

Het park ligt aan de zuidelijke rand van de Kafue Flats. Dit is een uiterwaarde van de Kafue rivier tussen de Itezhi Tezhi dam in het westen en de Kafue kloof in het oosten. Vanaf de Kafue Flats strekt het gebied zich uit naar lage beboste heuvels in het zuiden. De wisselende vegetatie maakt het tot een interessant park om te bezoeken en zeker de grote ondiepe Chunga lagune is de moeite waard. Deze fluctueert aanzienlijk in grootte afhankelijk van de hoogte van het water in de rivieren. Vooral hier vind je watervogels in overvloed.

Kafue lechwe, Lochinvar National Park, Zambu

Black herons and egrets, Lochinvar National Park, Zambia

Kafue lechwe

Het park is daarnaast bekend vanwege de grote kuddes Kafue lechwe die alleen in dit deel van Zambia voorkomen. Andere antilopen zijn blauwe gnoe, kudu, oribi en buffels. De Kafue lechwe vind je vooral in het noordelijke deel van het park. De waterbokken voelen zich met duizenden tegelijk op hun gemak in de natte gebieden van de Kafue Flats. Meer dan 30.000 leven er en ze verplaatsen zich naargelang de waterstanden in het gebied.

Lechwe - Kafue National Park - Zambia

Bij hoog water kunnen er enorme kuddes worden gezien langs de bovenste vloedlijn en in het open grasland verder naar het zuiden. Zodra het water zakt trekken de kuddes mee naar het noorden, de met gras begroeide uiterwaarden in. Ze voeden zich met grassen en kruiden in water tot een meter diep. Bij de Chunga lagune worden ze vaak gezien terwijl ze door het ondiepe water waden of zelfs zwemmen. 

Lechwe - Kafue National Park - Zambia

In de drogere gebieden in het centrale deel van het park zijn de spaarzame bomen en struiken bijzonder genoeg alleen op grote termietenheuvels te vinden. De rest van het gebied wordt bedekt door grasland dat in het regenseizoen ook flink drassig kan worden. De eksterklauwier is één van de vogels die je hier in de verspreide bomen kan spotten. In het gebied grazen daarnaast groepjes buffels, zebra’s wildebeesten en oribi. Een bijzondere boom die je hier regelmatig ziet is de Candelabra tree die ook wel de Naboom wordt genoemd. 

Het uiterste zuiden bestaat voornamelijk uit bos en is vrij van overstromingen. Kudu, bavianen, wilde varkens en vervet apen hebben het tot hun thuis gemaakt. 

Aug 2004:  Zambia

Gwisho Hot Springs

In het zuiden vind je ook de Gwisho Hot Springs. Deze worden omgeven door weelderige vegetatie en groene ivory palmbomen. Het water stijgt hier van meer dan 1 kilometer diep naar de oppervlakte waar het temperaturen bereikt van 60 tot 90 graden Celsius. In het water zitten hoge concentraties natrium, chloor, calcium en sulfaten. 

Sebanzi Hill

Op de Sebanzi Hill ligt een archeologische vindplaats. Het was de locatie van een dorp uit de ijzertijd, dat het grootste deel van de vorige eeuw bewoond werd. Je ziet er nu nog een enorme baobabboom met een holle stam waarin meerdere mensen konden slapen. De bewoners geloofden dat de baobab magische krachten bezat die hun tegen wilde dieren zouden beschermen. Het is één van de magische plekken in deze regio. Er is ook een merkwaardige rots genaamd Drum Rocks die een resonerend geluid produceert wanneer erop wordt getikt. In vroegere tijden werd er geloofd dat voorbijgangers moesten stoppen om de rotsen te begroeten voordat ze verder gingen. 

Bezoek het nationale park Lochinvar

Het nationale park ligt op slechts 3 uur rijden van de hoofdstad Lusaka. Neem de T2 naar het zuiden en sla nadat je de Kafue rivier bent overgestoken rechtsaf in de richting van Livingstone. Na ongeveer 180 kilometer vanaf Lusaka kom je bij het plaatsje Monze waar je na de graansilo’s afslaat naar een gravelweg naar Namwala. Na ongeveer 25 kilometer staat de weg naar Lochinvar duidelijk aangegeven. 

IMG_0937

Het park is dagelijks geopend van 6.00 tot 18.00 uur. Je kan in het park rondrijden, maar omdat er geen gevaarlijk wild in het park aanwezig is mag je er ook vrij rondwandelen. Hou wel gepaste afstand van de buffels. 

In het park kan je overnachten bij het Lechwe Plains Tented Camp. Ook is het toegestaan om met eigen kampeerspullen op één van de wildlife camps in het park te overnachten. De entree voor het park is $10 p.p. per dag en kamperen kost $5 (2020).

Lochinvar National Park, Zambia

Ook is Lochinvar goed te combineren met het nationale park Kafue waar je wel verschillende campings en lodges vindt.

Beste tijd om Lochinvar national park te bezoeken

Het park is het hele jaar toegankelijk voor toeristen. Een 4×4 is over het algemeen niet nodig tenzij je net na het regenseizoen aankomt en de wegen door overstromingen slecht kunnen zijn. Dit kan het geval zijn aan het eind van het regenseizoen in eind mei/ begin juni.

IMG_0930

Aan het eind van het droge seizoen in oktober en november staat het water het laagst. Deze maanden zijn de beste tijd om wild te spotten. Vogelaars kunnen het beste in de regentijd komen wanneer migranten uit het noorden aankomen en er een enorme overvloed aan watervogels is. 

Meer informatie vind je op de website van zambiatourism.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.