Chimpansees van Bossou

0
1336
Bossou Guinee

Bij Bossou is het ‘Bossou Environmental Research Institute’ dat onderzoek doet naar de chimpansees in de heuvels van dit gebied in Guinee. Het is een bekende onderzoeksplek die wetenschappers uit de hele wereld aantrekt die de dieren hier bestuderen. Het centrum is in 1976 opgezet door de japanner Yukimaru Sugiyama en staat bekend als het Kupri instituut (Kyoto University Primate Research Institute). 

Er leeft nog een kleine groep chimpansees rondom Bossou en het onderzoeksbureau houd precies bij waar deze zich bevinden. De kans dat je de dieren ziet tijdens een bezoek zijn dan ook zo goed als gegarandeerd. De apen hier zijn beroemd vanwege het gebruik van natuurlijke gereedschappen. Zo gebruiken ze stenen als hamers om de noten van palmbomen te kraken (niet de kokosnoten, maar de kleinere soort waar kokosolie van wordt gemaakt). Ook gebruiken ze bladeren als een soort beker om water te scheppen en te drinken.

Guinea Conakry 2014

Chimpansees en mensen leven in harmonie

Bossou en de omliggende gemeenschappen vormen een zeldzaam voorbeeld waar wilde chimpansees en lokale mensen al generaties lang in relatieve harmonie naast elkaar leven en middelen uit hetzelfde bos delen. De dieren zijn dan ook gewend aan mensen en trekken zich over het algemeen niets aan van bezoekers. Regelmatig worden ze ook gezien in de lokale dorpjes waar ze nog wel eens rijpe papaya’s proberen te pikken. 

Verwacht de chimpansees niet in dichte bossen te vinden. De tijd dat dit deel van Guinee alleen maar met regenwoud was bedekt ligt helaas al lang achter ons. Desondanks is het nog steeds genieten tijdens een wandeling door het landschap met weelderige begroeiing en hier en daar groepen bomen. 

04 - 0018 - On our 3 hr walk to see chimps at Bossou

Een bezoek aan Bossou kan je mooi combineren met een wandeltocht op Mont Nimba. Vanaf de berg heb prachtige uitzichten over de bergtoppen in de omliggende landen. Je regelt je permit in Lola en vertrekt vanuit Gbakoré. Zo’n vier kilometer voor Gbakoré gaat ‘de weg’ bij de Cavally rivier over een soort natuurlijke brug van rotsen. Dit is een prachtige plek voor een korte stop om even af te koelen in het verfrissende rivierwater.

Guinea Conakry 2014

Bezoek Bossou

Vanaf Nzérékoré neem je een minibus of gedeelde taxi naar Lola. Verder rijdt onregelmatig openbaar vervoer naar Bossou en de grens. Duurt het te lang om een auto te vullen, dan is een motortaxi ook een optie.  

Overnachten kan bij het guesthouse nabij de immigratiepost met de grens van Liberia. Het heeft een aantal simpele kamers met gedeeld sanitair. Als het rustig is met bij het onderzoekscentrum kan je daar ook vragen of ze een plekje voor je hebben, maar de wetenschappers hebben hier voorrang. 

04 - 0014 - The Bossou Environmental Research Institute

April tot oktober zijn de maanden met de meeste neerslag, maar eigenlijk zijn de chimpansees en het onderzoekscentrum het hele jaar door te bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.