Parc National du Badiar

0
2136
Badiar Nationaal park Guinee

Het Badiar Transboundary Nationaal Park is in feite een verlengstuk van het nationale park Niokolo Koba in Senegal. Het 38.200 hectare grote park ligt in Koundara district en het noorden vormt de grens tussen Guinee en Senegal. Samen met Niokolo Koba vormt het het Transboundary nationale park Niokolo-Badiar.

Het park bestaat uit twee sectoren. De de Mafou-sector van 554 vierkante kilometer groot en de Kouya-sector van 674 vierkante kilometer. Door het gebied stroomt de Koulountou rivier (een zijarm van de Gambia rivier) en de Mitji rivier. 

In Badiar bevind zich een belangrijk ecosysteem, met een grote verscheidenheid aan dieren en plantensoorten. Het is een van de drie kerngebieden van het Badiar Biosphere Reserve, dat ook het aangrenzende bos van Zuid-Badiar en het bos van Ndama omvat. De voornaamste begroeiing zijn uitgestrekte savannes en open bossen. In het oosten van het park vind je voornamelijk (hoog) struikgewas. 

Parc National du Badiar Guinee

In Badiar komen onder meer de bedreigde Westerse rode colobus apen, chimpansees, en rotspythons voor. Ander wild omvat roan antilope, kob antilope, luipaarden, nijlpaarden, gevlekte hyena’s en bavianen. Maar net als in het aangrenzende Niokolo Koba park in Senegal is ook hier het (grote) wild vaak lastig te spotten. Veel van de dieren zijn erg schuw, omdat er nog steeds door de lokale bevolking op gejaagd wordt. Bushmeat, waaronder ook chimpansees, staat hier helaas nog steeds op het menu.

Rondom het park zijn dan ook nog verschillende dorpjes waar de lokale bevolking voornamelijk leeft van wat landbouw, het houden van vee en de jacht. Via verschillende programma’s worden de mensen betrokken bij het behoud van het natuurpark en zo probeert de overheid de jacht op het wild te beperken. 

Bezoek het nationale park Badiar

Net zoals in het enige andere nationale park in Guinee (Moyen-Bafing) zijn er ook in Badiar zo goed als geen toeristische voorzieningen. Wil je het park bezoeken dan zijn er in Koundara een paar aanbieders die wandelingen of een bezoek per motortaxi naar het natuur park aanbieden. Vraag hiervoor wat rond bij de paar simpele hotels of restaurants. In Koundara is ook het ‘hoofdkantoor’ van het park. Je kunt ook hier proberen wat extra informatie te krijgen over een bezoek aan het park. 

Mamadou Bhoye Sow
Chef service planification des Aires Protégées, Parc National du Badiar
BP 25
224 Koundara

In Koundara vind je ook een klein museum met informatie over de geschiedenis en de cultuur van het dorp. Vaste openingstijden zijn er echter niet, die zijn afhankelijk van of de huisbewaarder aanwezig is of niet.

Het regenseizoen is van juni tot oktober waarbij er gemiddeld zo’n 1000 tot 1500 millimeter neerslag valt.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.