Gorongosa National Park

0
2071
Gorongosa National Park Mozambique

In een ver verleden was het nationale park Gorongosa indrukwekkender dan het nu zo populaire Kruger park in Zuid Afrika. Tijdens de burgeroorlog van 1976 tot 1992 is echter vrijwel al het wild verloren gegaan door stroperij. Bijna al het wild, de waterbokken overleefden deze roerige tijden. Het vlees van de dieren vlees was niet lekker… Gorongosa ligt in een riviervlakte in het zuiden van de Grote Afrikaanse Slenk en omvat savanne, bos, moeras en een groot waterbekken, het Uremameer. 

Het nationale park Gorongosa is misschien wel het beste succesverhaal in Afrika wat betreft het herstel van dierenpopulaties in het wild. In 2008 was het park weer herstellende van de roerige periode, maar er leefden nog steeds maar zo’n 10.000 grote dieren, voornamelijk verschillende antilope soorten, in het park. Nu in 2020 zijn er meer dan 10 keer zoveel dieren te vinden, ruim honderdduizend.

Gorongosa Project

In 2008 vormden de regering van Mozambique en de Carr Foundation het Gorongosa Project. In dit project hebben de twee partijen het gezamenlijke beheer van het park en de ontwikkeling in de lokale gemeenschappen in de buurt. Op 7 juni 2018 ondertekende de regering van Mozambique een verlenging van de beheersovereenkomst van Gorongosa National Park met nog eens 25 jaar.

Het park biedt werkgelegenheid aan ruim 600 mensen uit lokale dorpen. Nelson Mandela zei het al eens. Onderwijs is het krachtigste middel dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen. Vanuit de inkomsten van het park zijn dan ook verschillende scholen gebouwd en zijn er projecten om de lokale bevolking het nut van natuurbehoud te laten inzien. Zo worden er safari’s in het park georganiseerd voor de lokale jeugd die daarmee de kans krijgt met eigen ogen te zien hoe bijzonder de natuur rond hun eigen woongebied is. 

Serengeti van het zuiden

Gorongosa, de parel van de nationale nationale parken in Mozambique wordt vaak de ‘Serengeti van het zuiden’ genoemd en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. In de uiterwaarden van de rivier wemelt het van de waterbokken. Leeuwen sluipen op zoek naar een prooi over de savanne en door de bossen. Enorme groepen olifanten spetteren rond in de waterpoelen om een bad te nemen.

De olifanten van Gorongosa spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van het park en alle dieren zijn op de een of andere manier van hen afhankelijk. Door bomen omver te trekken en hoog gras te eten, gedragen ze zich als tuinmannen van het park. Ze houden de anders dichte bossen toegankelijk voor andere grazers. Ze brengen dan ook 16 uur per dag door met eten om hun enorme eetlust te stillen. 

Wilde honden

In april 2018 zijn er 14 wilde honden naar het park gebracht. Na meer dan 25 jaar waren er opeens weer wilde honden in Mozambique. In heel Afrika zijn er nog maar zo’n 6600 wilde honden en ze zijn daarmee één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Het lijkt hier goed te gaan en er zijn inmiddels verschillende nestjes met pups waargenomen. De oorspronkelijke groep van 14 dieren is boven alle verwachtingen inmiddels uitgegroeid tot ongeveer 40 wilde honden. Het alfa vrouwtje bracht in april 2019 nog een nest van 11 pups voort, nadat ze het jaar ervoor haar eerste nest verloor aan een Afrikaanse Python. In oktober 2019 werden er nog 15 wilde honden naar het park gebracht om de populatie verder te versterken.

Maar het gaat niet alleen om het grote wild. Gorongosa staat bekend om haar biodiversiteit en de buitengewone verscheidenheid aan dier- en plantensoorten. Vergeet niet om af en toe omlaag te kijken. Enkele van de meest verbazingwekkende dingen die je ooit zal zien, bevinden zich onder je eigen voeten.

Traditionele gemeenschappen

Gorongosa ligt aan de zuidelijke rand van de Rift Valley. Het kent een overvloed aan seizoensgebonden regenval wat het land zeer vruchtbaar maakt. Hierdoor leven er al eeuwen lang mensen in en rond het park. Ze zijn onderdeel van de geschiedenis en de toekomst van het park. Momenteel leven er bijna 200.000 mensen in traditionele gemeenschappen rondom het natuurgebied. Dankzij de steun van het eerder genoemde Gorongosa Project profiteren ze van de inkomsten van het park en snappen ze dat natuurbehoud ook voor hun een betere toekomst bied. 

Bezoek het Gorongosa National Park

Overnachten kan bij het luxe maar prijzige Chitengo Camp met kamers tussen de 100 en 400 dollar. Niet een echte budget optie, maar naar ons idee het geld waard. Een beetje luxe na een dag op safari te zijn geweest maakt de vakantie compleet. Heb je toch iets minder te besteden dan kost een plekje op de camping 10 dollar per nacht. 

Gorongosa

De wegen naar het park zijn goed begaanbaar, maar wil je zelf in Gorongosa rondrijden heb je een 4×4 nodig. Heb je die niet dan kan je kiezen uit ochtend, middag en avondsafari’s. Kom je zonder eigen vervoer dan zijn transfers mogelijk vanaf onder andere Beira ($75), Chimoio ($55) en Inchope ($40). Bekijk voor alle prijzen en voor meer informatie de website van Gorongosa.

Naast de traditionele safari’s kan je het park verkennen per helikopter of een 4 persoons vliegtuig. Wandel en bootsafari’s zijn ook mogelijk en buiten net buiten het park kan je op de fiets (of met de auto) lokale gemeenschappen bezoeken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.