Tankwa Karoo National Park

0
1537
Tankwa Karoo National Park Zuid Afrika

Het nationale park Tankwa Karoo ligt in één van de droogste regio’s van Zuid Afrika. Het park is vernoemd naar de Tankwa rivier, de belangrijkste bron van water in deze halfwoestijn. Tankwa Karoo ligt tussen Cederberg gebergte en het Great Karoo escarpment (Afrikaans Groot Karoo). 

Het landschap bestaat uit drie verschillende ecosystemen. Woestijn gebieden in het westen met in het midden van het park open graslanden. In het oosten domineert het Roggeveld gebergte het landschap. 

Tankwa

Dorstland

De ware betekenis van het woord ‘Tankwa’ is niet bekend, maar er wordt gezegd dat het troebel water, plaats van de San of dorstland betekend. Namen die allemaal goed passen in dit dorre maar pittoreske natuurpark.

Tankwa Karoo National Park werd in 1986 opgericht en in 2014 uitgebreid van de oorspronkelijke 27.064 hectare tot bijna 146.373 hectare. Het park is nog altijd groeiende. Tegenwoordig niet in oppervlakte, maar wel in dierenaantallen.

https://flic.kr/p/6nBMM7

Toen het park werd opgericht was het landschap ernstig aangetast door overbegrazing en de eerste jaren was het niet toegankelijk voor bezoekers. Al meer dan 10.000 jaar leefden er mensen in het gebied. Eerst de bosjesmannen en daarna de Khoe veehouders, die zich met hun vee verplaatsen samen met de migratie van de wilde dieren. In de 18e eeuw vestigden trekboeren zich in de regio om er hun schapen te laten grazen. Trekboeren waren blanke Zuid Afrikaanse boeren, die eind 17e eeuw wegtrokken uit de omgeving van Kaapstad naar het oostelijk deel van de kaap om zo onder het bewind van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) uit te komen.

Nadat Tankwa was uitgeroepen tot Nationaal Park, werden verschillende boerderijen gekocht en toegevoegd aan het beschermde gebied.

Wildlife

De meest voorkomende dieren in Tankwa Karoo zijn de gemsbok, rode hartebeesten, Kaapse bergzebra, koedoe, springbok, klipspringer, steenbok, caracal, zadeljakhals, grootoorvos, Kaapse grondeekhoorn en het stokstaartje. 

stokstaartje Gaiazoo IMG_0906

De meeste soorten zijn door de jaren heen opnieuw geïntroduceerd in het park en momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om ook hyena’s en cheeta’s naar het park te verhuizen.

Vogelliefhebbers kunnen op zoek naar 187 verschillende vogelsoorten. Er zijn verschillende roofvogels als valken, arenden en sperwers. Maar ook de zeldzame rosse renvogel en mooi gekleurde kanaries, hoppen en de bokmakierieklauwier zijn er te vinden.

Het park heeft twee uitkijkpunten, namelijk Gannaga Pass en Elandsberg. Hier is het ook toegestaan om de auto even te verlaten.

tankwa karoo I ~a

Bezoek Tankwa Karoo National Park

Het natuurpark ligt op slechts 4 uur rijden van Kaapstad en staat bekend om zijn zeldzame plantensoorten en de rijke vogelpopulaties. Voor ander wild moet je een beetje geluk hebben, maar verschillende antilopen lopen wel overal rond. Net als bijna alle nationale parken kan je Tankwa Karoo het beste verkennen met een eigen (huur)auto of een georganiseerde rondreis.  

https://flic.kr/p/6nBHgd

Alle bezoekers dienen zich bij aankomst te melden bij de receptie van Roodewerf. Er zijn geen officieel toegangspoorten tot het park, zoals bij de meeste andere parken in Zuid Afrika het geval is. Tankwa Karoo heeft een aantal offroad tracks met twee grote 4×4-routes voor de meer gevorderde bestuurders, de Leeuberg 4×4 Eco-trail en de Watervlei 4×4 Route.

Tankwa

Tankwa

Van 1 oktober tot 31 maart mag je het park verkennen van 5.30 tot 19.00 uur en van 1 april tot 30 september van 6.30 tot 18.00 uur. Rondrijden na zonsondergang is niet toegestaan. In het park zijn verschillende accommodatie mogelijkheden. Van luxe lodges tot simpele ‘only leave your footprints’ kampeerplekken. 

Meer informatie over Tankwa Karoo vind je op de website van Sanparks. Hier kan je ook je overnachting(en) boeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.