Réserve de Guembeul

0
1498
Réserve de Guembeul

Het Guembeul reservaat (Réserve spéciale de faune de Guembeul) is een privé natuurreservaat in de buurt van Saint-Louis. Het werd in 1983 opgericht en werd in 1986 tot een Ramsar gebied geclassificeerd. De Ramsar conventie is het oudste internationale verdrag op het gebied van natuurbescherming. Het levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van wetlands. De site staat onder toezicht van het Senegalese leger.

Guembeul heeft een totale oppervlakte van 720 hectare. 200 hectare daarvan bestaat uit twee lagunes. Het brakke tot zoute water van deze lagunes wordt aangestuurd door een systeem van hydraulische kleppen. Guembeul is afgebakend door een 12 kilometer lange omheining wat mede heeft gezorgd voor de regeneratie van de Acacia savannes.

Special Reserve of Wildlife of Guembeul, Sénégal

Sporenschildpad

In het reservaat leven een aantal bedreigde diersoorten. Bijzonder is de Afrikaanse Sporenschildpad. Deze schildpadden soort kan een lichaamsgewicht bereiken tot ongeveer 100 kilogram en de schildlengte is tot maximaal 83 centimeter. Hiermee is het de grootste op het vasteland levende schildpad. Daarnaast kunnen ze ook nog eens meer dan 100 jaar oud worden. De sporenschildpad komt oorspronkelijk voor van de westelijke Afrikaanse Sahelzone tot het oostelijke deel van Soedan, maar heeft inmiddels de status van een bedreigde diersoort. 

Special Reserve of Wildlife of Guembeul, Senegal

Tete de Tortue

Réserve de Guembeul is tevens de plek om 3 soorten gazellen te zien, waaronder de Dama gazelle. Deze werden aangeboden door de koning van Spanje voor hun herintroductie in de Sahel-omgeving. Ook de Oryxgazelle, ook bekend als Algazelle zijn hier te vinden en werden aangeboden door Israël.

Scimitar-horned oryx/Oryx algazelle (Oryx dammah)

111206_0285

Andere dieren die je hier mogelijk ziet zijn wrattenzwijnen, vossen en patas apen. 

Gezien het feit dat het een Ramsar gebied betreft zijn er natuurlijk ook de nodige watervogels te spotten. Het reservaat staat vooral bekend als de grootste broedplaats voor kluten in Senegal.

Special Reserve of Wildlife of Guembeul, Senegal

Bezoek Réserve de Guembeul

Het Guembeul reservaat ligt een aantal kilometers ten zuiden van Saint-Louis langs de weg naar Louga en Dakar. Vijf kilometer na Saint-Louis sla je af naar Gandiole. Het park is elke dag geopend van 8.00 uur tot 19.00 uur. Bij de ingang van het reservaat is een museum met informatie panelen over de dieren die in het reservaat leven. Voor bezoekers die geen frans spreken staat de informatie er ook in het engels.

Centre d'interpretació de Guembeul

Guembeul is klein en makkelijk toegankelijk en kan per voet verkent worden samen met een verplichte gids. Er zijn twee vaste wandelroutes van ongeveer 45 en 90 minuten. 

Guembeul, Saint-Louis, Le Senegal, Afrika, West Africa

Als je niet in de gelegenheid bent om naar het nationale park Niokolo Koba in het oosten van Senegal te gaan of naar bijvoorbeeld Bandia of Fathala dan is dit een goed alternatief om toch wat wild te zien tijdens je bezoek aan de regio. Vanwege de grootte is het mogelijk om het meeste in zo’n 2 uur te verkennen, maar vanwege de gemoedelijke sfeer kan je er ook makkelijk een hele dag doorbrengen. Het is ook mogelijk om het park met een 4×4 (en gids) te verkennen. 

Guembeul, Saint-Louis, Le Senegal, Afrika, West Africa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.