Joal-Fadiouth een eiland van schelpen

0
3711
Begraafplaats Joal-Fadiouth Senegal
De begraafplaats van Joal-Fadiouth is één van de meest magische plekjes van Senegal. Foto adrienblanc

Uitgestrekt over de punt van een schiereiland vind je in een kilometer of dertig onder Mbour aan het einde van de Petit Cote het dorp Joal-Fadiouth. Het bestaat eigenlijk uit twee kernen en Joal op het vasteland is een groot visserscentrum. Door de drukte (en rommel) die de visserij oplevert zijn de stranden hier niet erg interessant om te bezoeken. Het kleine broertje op het schiereiland is echter de ster van de show. 

De meeste toeristen snellen zich meteen naar de voetbrug en het eiland, maar neem even de tijd om het Musée Mbind Diogoye te bezoeken. De naam van het museum betekend ‘Huis van de leeuw’ en is gevestigd in het ouderlijk huis van de oud president Léopold Sédar Sengor. Hij staat bekend als de eerste president die stabiliteit naar Senegal bracht. Het museum staat vol met foto’s en spullen uit zijn leven en is interessant als je wat meer wil weten over de Senegalese politieke geschiedenis. De informatieborden zijn echter alleen in het frans. 

Eiland van schelpen

Via een vijfhonderd meter lange voetbrug loop je naar Ile de Fadiouth. Dit is het grootste en meest indrukwekkende eiland van de verschillende schelpeneilandjes die er in de Sine Saloum omgeving te vinden zijn. Het eiland bestaat letterlijk uit een enorme berg van oester en mosselschelpen. Op het eiland lopen veel varkens rond, wat verklaard wordt door het feit dat de meerderheid van de bewoners katholiek is. En alle weggetjes op het leiden dan ook naar de katholieke St Francois Xavier kerk die centraal staat op het autoloze eiland. Een paar blokken verderop vind je de achthonderd jaar oude heilige baobab boom. 

Straat in Joal-Fadiouth Senegal
Straatbeeld in Joal-Fadiouth. Foto Henry Scott

De bewoners van Fadiouth leven van de vangst van schelpdieren. Deze worden gedroogd op de daken van de huizen en de schelpen worden op de grond gegooid. Door de jaren heen heeft zich inmiddels een metersdikke laag gevormd op het eiland.

Bezoek de begraafplaats van Joal-Fadiouth

Via een tweede voetbrug kom je bij de begraafplaats van Joal-Fadiouth. Dit is één van de meest magische plekjes van heel Senegal. Op het op het heuvelachtige eilandje met verschillende baobabs vind je tussen alle schelpen de graven van katholieken en moslims die hier vreedzaam naast elkaar de laatste rustplaats hebben gevonden. Typerend voor Senegal gezien de twee geloofsgroepen in het land probleemloos met elkaar samenleven. 

begraafplaats van Joal-Fadiouth in Senegal
Tussen de bergen schelpen bevinden zich vele graven. Foto adrienblanc

Een bezoek aan de twee schelpeneilandjes maakt een onwerkelijke indruk, ondanks dat het er wemelt van de toeristische kunststalletjes. Ik denk dat je in Fadiouth de grootste concentratie verkopers van Senegal vindt. Hoewel die twijfelachtige eer ook toegekend kan worden aan Ile de Goree. Een bezoek is de moeite meer dan waard.

Voetbrug Joal-Fadiouth
De voetbrug naar het schelpeneiland met de begraafplaats. Foto tjabeljan

Sinds 2014 is het verplicht om het eiland te bezoeken met een gids. Hiervoor kan je terecht bij het Syndicat Bureau d’accueil et d’information du toerisme. Deze vind je bij het begin van de voetbrug naar het schelpeneiland. Engelstalige gidsen zijn beschikbaar en hier regel je een wandeling over het eiland of een gecombineerde wandel en piroque tocht. Bij de wandeling blijkt de gids meteen ook erg handig om ongewilde verkopers weg te houden. 

Croco Parc

Op zo’n zes kilometer afstand van op de weg naar Nguéniène ligt Ndianda Village. Hier vind je het Croco Parc. De 12.000 vierkante meters tuinen zijn het leefgebied van Mangabey apen, krokodillen, hagedissen, varanen, slangen en grote schildpadden. De entree was 3000 CFA en dat is inclusief een drankje bij de bar. Ook is er een zwembad om in af te koelen na al het gewandel. 

Croco Parc Ndianda Senegal
De 12.000 vierkante meters tuinen zijn het leefgebied van Mangabey apen en uiteraard krokodillen. Foto: Maarten van de Biezen

Grootste baobab van Senegal

Als je vanaf Joal naar Damba Dia rijdt zie je na ongeveer acht kilometer, net voor Fadial Village een enorme Baobab. Gezegd wordt dat de boom met een diameter van drieëndertig meter de grootste van Senegal is. Voor een kleine vergoeding kan je de holle boom van binnen bekijken en zo echt een idee krijgen hoe enorm groot de baobab is! Bij de boom vind je de Baobab Lodge. Handig als je de baobab bij zonsondergang wil fotograferen.

Verblijf in Joal-Fadiouth

In Joal eindigt het asfalt en hier kom je aan als je met een gedeelte taxi vanaf Mbour of Dakar bent gekomen. Een enkele keer kan je geluk hebben dat je een directe taxi naar Fadiouth vindt. Vanaf Mbour kun je eventueel ook een privé taxi regelen voor ongeveer 13.000 CFA. Vanaf Joal rijden ook de gedeelde taxi’s naar Palmarin waar je de Sine Soloum Delta verder kan verkennen. 

In Joal vind je tevens de grootste keus in accommodatie, maar de mooiste kampementen en hotelletjes vind je langs de stranden in Fadiouth. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.