De Sine Saloum Delta is de Amazone van Afrika

0
4589
Sipo Sine Saloum Delta Senegal-1
Vissersdorpje op Ile Sipo.

Park National du Delta du Saloum of in het Nederlands de Sine Saloum Delta ligt ten noorden van Gambia op ongeveer honderd kilometer van Dakar. Afzakkend naar het zuiden laat je de all-inclusive resorts van de Petite Côte achter je en kom je uit bij de delta.

In het 180.000 hectare grote natuurgebied komen twee rivieren samen, de Sine en de Saloum. Vanwege de rijkdom aan flora en fauna van het gebied wordt de Delta ook wel de Amazone van Afrika genoemd. 

Keur Bamboung Sine Saloum Delta Senegal-1
Zonsondergang bij Keur Bamboung.

Het natuurgebied bestaat uit mangrovebossen, lagunes en eilanden in de vele vertakkingen van de twee rivieren. Het is de groene long van Senegal. De delta die behoort tot het werelderfgoed van UNESCO is uitgeroepen tot één van de mooiste baaien ter wereld. 

vogels Sine Saloum Delta Senegal
In de Sine Saloum Delta kan je op zoek naar de bijan 650 verschillende vogelsoorten.

In de delta overwinteren enorme aantallen trekvogels uit Europa en in de Sine Saloum Delta komen bijna 650 verschillende soorten vogels voor. Een werkelijk ornithologisch paradijs dus en tijdens een boottochtje in het gebied kan het maar zo dat je meteen de eerste honderd stuks van je lijstje kan afstrepen.

Sine Saloum Delta is een doolhof van waterwegen

Het is het woongebied van de Serer stam die het gebied, dat voor ons op een doolhof lijkt, op hun duimpje kennen. Ze leven van wat de Delta hun biedt en hier en daar kom je kleine vissersdorpjes tegen. Tegenwoordig wordt er ook wat bijverdient aan het toerisme. Het gebied is redelijk toegankelijk, maar alle hotels en kampementen zijn kleinschalig opgezet en mega resorts zoals aan de Petite Côte zul je hier niet vinden.

In de Sine Saloum Delta zijn wegen schaars. De beste en voor grote delen ook enigste manier om het natuurgebied te verkennen is per boot. Bijna alle accomodaties bieden zulke boottochten aan of kunnen je in contact brengen met een lokale gids. Het transport op de eilandjes gebeurd gewoonlijk per ezelkar. 

Ezelkar Sipo Sine Saloum Delta Senegal

Het is een spectaculair gebied en naar onze mening is een bezoek aan Senegal zonder de Sine Saloum Delta te verkennen niet compleet. Samen met het nationale park Djoudj in het noorden van Senegal is het de beste plek om grote aantallen trekvogels te spotten. Op Ile aux Oiseaux alleen zijn al 40.000 nesten van de Koningsstern geteld. Wat het tot de grootste broedkolonie van de vogels ter wereld maakt.

 

Palmarin

Wij maken voor het eerst kennis met het natuurgebied bij ons bezoek aan Palmarin. Hier eindigt de weg en begint het doolhof van waterwegen door de delta. Vanuit hier zijn (meerdaagse) trips makkelijk te regelen. Palmarin dat eigenlijk uit vijf kleine dorpjes bestaat ligt in het uiterste zuiden van de Petite Côte. De meeste toeristen verblijven echter bij de all inclusive bestemmingen dichter bij Dakar waardoor je hier de stranden alleen moet delen met wat lokale vissers. Het is de beste plek om het noordelijke gedeelte (inclusief Pointe de Sangomar) van het nationale park te bezoeken.

Cocktail time in Palmarin
Cocktail time in Palmarin.

Geïsoleerd op Ile Sipo

Het zuidelijke gedeelte en Ile aux Oiseaux zijn het beste te bereiken via Toubacouta of Missirah. Op de weg tussen deze twee dorpen vind je ter hoogte van Dassilame Serere het ‘kantoor’ van Keur Bamboung. 

Onderdak Sipo Sine Saloum Delta Senegal
Onze bungalow bij Keur Bamboung was de basis om de delta uitgebreid te verkennen.

Wij vonden dit de puurste plek om de delta te verkennen. Geïsoleerd op een eilandje in het natuurgebied vind je dit kampement dat gerund wordt door veertien verschillende dorpen in de regio. Alle inkomsten komen dan ook direct ten goede aan de lokale bevolking. Vanaf het vasteland vaar je in een half uurtje naar het kleine traditionele vissersdorpje Sipo. Hier wordt de bagage op een ezelkar geladen. Vervolgens loop je in een klein halfuur naar de andere kant van het eilandje naar het uniek gelegen Keur Bamboung. Na een paar dagen gevuld te hebben met zwemmen in de rivier, peddelen in een kano door de mangroven en relaxen op deze heerlijke plaats lijkt de rest van de wereld even heel ver weg…

Kayak Sine Saloum Delta Senegal-1
De beste manier om het natuurgebied te verkennen is per motorboot. Of steek zelf de handen uit de mouwen en peddel je in per kano een weg door de mangroven.

Foto’s & film Maarten van de Biezen

Boottocht Sine Saloum Delta Senegal
Keur Bamboung is alleen per boot bereikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.