Zandduinen bij Lompoul

0
2686
Woestijn duinen Merzouga Marokko

Alsof een klein stukje Sahara woestijn is opgetild en hier bij Lompoul weer gedropt. De Lompoul woestijn bestaat uit twintig vierkante kilometer zandduinen op een paar kilometer van de kust van de Atlantische Oceaan. Hier aangekomen lijkt het alsof je je op magische wijze opeens in Marokko of Mauritanië bevindt. In het noorden van Senegal is het over het algemeen altijd heet, maar dit is de enige plek in het land waar je enorme zandduinen vindt. 

De duinen torenen hoog uit boven de verschillende tentenkampen aan de voet van de woestijn. De traditionele witte khaïmi tenten uit Mauritanië steken fel af tegen het rood-bruine zand en kamelen brengen in het eeuwenoude rustige tempo van de woestijn toeristen de duinen in en uit. De Lompoul woestijn is één van Senegals meest bijzondere bestemmingen. 

Lompoul woestijn Senegal
Bij Lompoul vind je de enigste zandduinen in Senegal. Foto Lies Van Rompaey

Lompoul bestaat eigenlijk uit drie delen. Het kleine dorpje Lompoul ligt een stukje het binnenland in en aan de kustlijn vind je het visserij centrum Lompoul Sur Mer. Tussen de twee in en een stukje omhoog naar het noorden vind je de zandduinen van de Lompoul woestijn.

Verken de Lompoul woestijn

De meeste bezoekers komen hier met een georganiseerde tour. Deze kan je in de omliggende grotere steden als Saint-Louis, Thies of Dakar boeken, maar je kan ook zelf de Lompour woestijn bezoeken. Het dorpje ligt 26 kilometer ten westen van de RN2 splitsing bij Kébémer dat ligt op de doorgaande route tussen Saint-Louis, Thies en dakar. Een paar keer per dag rijden er gedeelde taxi’s tussen de plaatsen. Het kan soms wel even duren voor er genoeg passagiers zijn voor ze kunnen vertrekken. Wil je vanuit hier verder naar Lompoul Sur Mer dan kun je hier het beste een motortaxi regelen. 

Lompoul woestijn Senegal
Alsof een klein stukje Sahara woestijn is opgetild en hier bij Lompoul weer gedropt. Foto Lies Van Rompaey

Naar de zandduinen is geen openbaar vervoer en de motortaxi’s kunnen er niet komen door het mulle zand. De zanderige weg is alleen begaanbaar met een goede 4×4 en kom je met eigen vervoer dan is ervaring met het rijden in mul zand wel handig. Heb je geen zin in een hete wandeling van zo’n drie kilometer dan zul je zonder eigen vervoer iets moeten regelen met één van de hotels of kampementen. Deze bieden de rit tegen een kleine vergoeding allemaal aan. Een verblijf bij de kampementen is niet goedkoop. Reken erop tussen de 80 & 120 euro kwijt te zijn aan per overnachting. Maaltijden zijn gewoonlijk dan wel inbegrepen. In het laagseizoen is er ruimte om te onderhandelen over de prijzen.

Festival du Sahel

In april  vindt hier het Festival du Sahel plaats. Een paar dagen lang staat alles in het teken van de muziek. West-Afrikaanse en internationale sterren komen hier dan optreden. De afgelopen jaren kwamen bekende namen als Baaba Maal, Ismaël Lô en Tamikrest naar het festival. Ook artiesten uit Brazilië en Israel wisten het festival te vinden. Ben je in de regio rond deze tijd dan is het het waard om je bezoek aan Lompoul rond het festival te plannen. Kijk op de niet altijd actieve Facebook pagina van het festival of de data van de komende editie al bekend zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.