Palmarin het einde van de weg

0
2716
Palmarin Petite Cote Senegal04

Aan de kust op het Sangomar schiereiland ligt in het uiterste zuiden van de Petite Cote de Costa del Sol van Senegal. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Saly zijn de toeristen hier op een hand te tellen. Palmarin bestaat eigenlijk uit vijf kleine dorpjes. Van noord naar zuid heb je Ngallou, Nguethie, Gounoumane, Diakhanor en Djiffer. 

Palmarin Petite Cote Senegall

Dit is de plek waar de weg eindigt en het doolhof van waterwegen door de Sine Saloum Delta begint. De enigste weg over het schiereiland slingert zich langs de dorpjes door een geweldig kustlandschap tot hij abrupt eindigt in Djiffer. Onderweg kom je langs brede (soms wel vol afval liggende) stranden met palmbomen die het plaatje compleet maken. De regio dankt zijn naam dan ook aan deze ‘palmen rij’. 

De economie in Palmarin draait vooral om visserij en landbouw, maar het toerisme is langzaam in opkomst. Ben je op zoek naar rust en stilte dan zit je hier goed. Naast luieren in de zon is Palmarin ook een goede uitvalbasis voor een bezoek aan de Sine Saloum Delta. Een prachtig gebied van mangrove moerassen, lagunes, bossen en zandeilanden.

In de eerste helft van het jaar is Palmarin ook een goede plek om naar traditionele worstelwedstrijden te komen kijken. Het worstelen dat lokaal bekend is als la Lutte is de nationale sport van Senegal. De worstelaars smeren zich in met olie en het doel is om de tegenstander in het zand te gooien. Er is een stadion in Palmarin-Gounoumane. Vraag bij je Lodge of kampement even na of er een evenement op de planning staat.

Onze meest spannende trip in Senegal

Ondanks dat het één van de relaxte gebieden van Senegal is werd het de start van onze meest spannende trip in het land. Om de beruchte grensovergangen en de veerpont naar Banjul te vermijden besloten we om per piroque naar de Casamance te varen. Een slecht idee waar je hier alles over leest. De veerpont is overigens wel een aanrader om een keer te nemen zolang deze nog vaart. Maar na meerdere tochtjes heen en weer hadden wij het wel gezien.

Palmarin Petite Cote Senegal
Van Palmarin per piroque naar de Casamance. Niet doen, geen goed idee

Nationaal reservaat Palmarin

Ten oosten van Palmarin vind je het réserve Naturelle Communautaire de Palmarin. Een gebied dat bestaat uit grasland, bossen, zoutpannen en mangroven. Hier vind je een uniek leefgebied met een enorme diversiteit aan dieren en plantenleven. De beste manier om het gebied te bezoeken is per kayak of piroque. Een bezoek aan het reservaat kost 2000 CFA Bij alle kampementen en hotels worden tochtjes hiernaartoe aangeboden. Ook worden trips naar de zoutpannen ten oosten van Palmarin aangeboden en en kun je in de vroege avond op zoek naar de hyena’s in het gebied.

Voor langere kayaktochten kun je terecht bij Sangomar Kayak. Hier regel je simpel een meerdaagse tocht die diep het doolhof van waterwegen van de Sine Saloum Delta in gaat.

Bezoek Palmarin

De afstand vanaf Dakar naar Palmarin is slechts tachtig kilometer, maar reken toch op een reistijd van bijna drie uur. In de buurt van de miljoenenstad is de infrastructuur nog lang niet berekend op het alsmaar toenemende verkeer en is het voornamelijk filerijden. 

Palmarin Petite Cote Senegal

Wil je Palmarin bezoeken via het openbaar vervoer zorg dan dat je over een goede dosis geduld bezit. Een bezoek aan Palmarin heeft veel te bieden, maar als het iets niet is dan is het wel een verkeersknooppunt.  Ga op zoek naar een sept-place (een met zeven passagiers gedeelde taxi) naar Joal. Hier zoek je een naar een nieuwe sept-place naar Samba Dia. Misschien heb je geluk en vindt je in Joal een direct voertuig naar Palmarin, maar reken hier niet op. Vanuit Samba Dia maken er regelmatig voertuigen de 25 kilometer lange rit naar Djiffer.  De gedeelde taxi’s vertrekken pas als alle zeven plaatsen verkocht zijn. Is geld geen probleem en wil je snel vertrekken dan kan je ervoor kiezen om de lege plaatsen op te kopen. Bij een bezoek aan Senegal doe ik dat dan ook regelmatig. Soms is het beter om een paar euro extra te betalen dan drie uur te wachten tot de laatste paar plaatsen verkocht worden. De laatste drie plekken zijn ook geen pretje achterin de auto terwijl je opgepropt zit met je benen in een onmogelijke positie vanwege de wielassen. 

Overnachten in Palmarin

Wij verbleven bij ons bezoek bij Campement Djijack, maar er zijn meerdere goede mogelijkheden om hier te overnachten. Is budget geen issue ga dan naar Hotel Le Royal Lodge, een geweldige plek met een zwembad dat uitkijkt over de oceaan.

Palmarin Petite Cote Senegal
Duik in het zwembad van Hotel Le Royal Lodge.

Een cocktail drinken aan de bar in het zwembad terwijl de zon in de zee zakt is een moment dat je nooit zal vergeten. Kan de portemonnee dit niet aan dan kan je ook gebruik maken van het zwembad als je gebruikt maakt van de bar en het restaurant. Wij namen deze optie en in plaats van het geld voor de luxe bungalow hebben we de complete cocktailkaart afgewerkt voor we (slingerend) naar de naastgelegen camping vertrokken.

Palmarin Petite Cote Senegal
Nummer drie op de cocktailijst, wat was de naam ook alweer?

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

Palmarin Petite Cote Senegal
Als je verblijft bij de goedkopere kampementen kan je bij gebruik van de bar, het restaurant en geweldige zwembad bij Hotel Le Royal Lodge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.