Voormalig slaveneiland Ile de Gorée

0
5508
Fort d’Estrées op Ile de Gorée.
Fort d’Estrées op Ile de Gorée.

Het eilandje Ile de Gorée ligt net ten westen van de Senegalese hoofdstad Dakar. Na alle drukte van de grote stad kom je hier in een andere wereld. Tussen de 15e en 19e eeuw was het eiland één van de grootste centra van de trans-Atlantische slavenhandel. Het nu schilderachtige Ile de Gorée was voorheen bekend als de ‘Door of no return’. Het was het laatste wat honderdduizenden slaven van Afrika zouden zien voor ze ingescheept werden voor de lange reis naar het Nieuwe Amerika. 

Senegal Ile de Goree

Door of no return

De naam Ile de Gorée stamt uit de tijd dat het eiland in handen was van de van de West-Indische Compagnie. Deze vernoemde het naar het Zuid-Hollandse voormalige eiland Goeree. Vanwege de geschiedenis met de slavenhandel staat Ile de Gorée sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Senegal Ile de Goree

De meeste toeristen die naar het eiland komen bezoeken dan ook het Maison des esclaves. Dit slavenhuis is in 1990 gerestaureerd om de wrede geschiedenis van het eiland niet te laten vergeten. Hier werden in die tijd rond de 200 slaven opgesloten tot ze sterk genoeg waren om de overtocht naar het Nieuwe Land te maken. Bij een bezoek aan het huis sta je letterlijk in de beruchte Door of No Return en krijg je een kijkje in de wereld van de slaven..

Bij het Maison des esclaves vind je ook een museum dat je een goed inzicht geeft in de indrukwekkende verhalen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenisboeken.

Senegal Ile de Goree
De haven van Ile de Gorée.

Vanuit de haven van Dakar vaart er verschillende keren per dag een veerboot naar het eiland. Voor de twintig minuten durende overtocht ben je ongeveer 5200 CFA (€8) kwijt. De veerboot komt aan bij Place du Port Gorée waar je verschillende barretjes en restaurantjes vindt. Maar je kan natuurlijk ook meteen het eiland gaan verkennen. Iedereen die het eiland bezoekt moet bij aankomst in de haven ook nog 500 CFA toeristenbelasting betalen. Ongetwijfeld zullen er bij aankomst verschillende mensen hun diensten aanbieden als gids. Daar hoef je echter geen gebruik van te maken. Het 300 bij 900 meter grote eilandje is prima zelf te verkennen. 

Senegal Ile de Goree
Het kleine eilandje is prima zonder gids te verkennen.

Slavery Freedom Monument

Op het hoogste punt van het eiland vind je het ‘Slavery Freedom Monument’ in de vorm van een zeil van een schip. Het is opgedragen aan alle afrikanen die de ontberingen niet overleefden of die gedwongen werden om de wrede tocht naar Amerika te maken. Hier staat ook nog een grote kanon uit de tijd van de tweede wereldoorlog. 

Senegal Ile de Goree
Het monument in de vorm van een zeil van een schip.

Senegal Ile de Goree kanon

In het noorden van het eiland vind je Fort d’Estrées. Het is vernoemd naar de franse admiraal Jean d’Estrées die in 1856 het eilandje van de Nederlanders veroverde. In het fort is het IFAN Historical Museum gevestigd dat inzicht geeft in de geschiedenis van het eiland en Senegal in het algemeen. Vanaf de muren van het fort heb je een mooi uitzicht op de haven van het eiland en op de hoofdstad Dakar.

Senegal Ile de Goree fort
Fort d’Estrées.

Ile de Gorée is nu een favoriete inspiratieplek voor kunstenaars

Ondanks dat Ile de Gorée eigenlijk niet mag ontbreken bij een bezoek aan Senegal is het meteen ook één van de grootste toeristenvallen van het land. De autovrije straten van het eiland staan volgepakt met stalletjes die lokale kunst en sierraden aan de bezoekers proberen te verkopen. Een duidelijke ‘non merci’ is echter meestal voldoende om de aandacht van de verkopers naar een volgende potentiële klant te laten verleggen. Wil je hier wel wat kopen, zorg dan dat je de kunst van het onderhandelen onder de knie hebt. Je kunt het eiland makkelijk als een dagtrip bezoeken, maar overnachten op het eiland is ook mogelijk. In dat geval zijn er een stuk of vijf opties om uit te kiezen.

Senegal Ile de Goree
Ile de Gorée is een favoriete inspiratie plek voor veel kunstenaars.
Senegal Ile de Goree kunst
Langs de autovrije straatjes op het eiland wordt overal lokale kunst aangeboden.

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.