Moyen-Bafing beschermt 4000 chimpansees

0
1441
Moyen-Bafing Guinee

Het nationale park Moyen-Bafing is een relatief jong park dat in 2017 is opgezet om een populatie van zo’n 4000 chimpansees te beschermen. Het park is 6426 vierkante kilometer groot en is daarmee het grootste beschermde gebied voor de West Afrikaanse chimpansees in het land. Het beslaat dan 15% van Guinee en moet in 2020 worden afgerond.

Moyen-Bafing bestaat uit zeven verschillende bosgebieden die worden doorkruist door de Bafing rivier. Het hoogland van Guinee, waar her park zich bevind, is een ecologische schatkamer. Galerijbossen en savannes bieden een habitat voor zeldzame diersoorten zoals chimpansees en luipaarden. Binnen de grenzen van het park zijn ook nog verschillende kleine dorpjes te vinden.

Moyen-Bafing WCFZonder deze beschermde gebieden zou de chimpansee waarschijnlijk snel uitsterven in dit deel van Afrika. Hun aantallen zijn de afgelopen 20 jaar met zo’n 80% verminderd. In heel West-Afrika leven nu nog maar 25.000 chimpansees. In Guinee leven naar schatting nog zo’n 17.000 apen en daarmee speelt het land een sleutelpositie in het behoud van de diersoort.

De chimpansees in Moyen-Bafing hebben een unieke manier ontwikkeld om zichzelf te voeden. Zo vissen ze met lange twijgen op algen in de verschillende poelen in het bos. Een manier die nog nergens anders waargenomen is. 

Kort geleden (november 2019) is er in het park een leeuw gespot door de Wild Chimpanzee Foundation die in het park camera’s hebben geplaatst die reageren op beweging. Ze laten zich zelden zien, maar naar verluid leven er nog meer leeuwen in het gebied. De leeuwen zijn in de afgelopen jaren vanuit het nationale park Niokolo Koba in Senegal de grens overgestoken. 

Bouw Koukoutamba dam bedreigt 1500 chimpansees 

Niet alles is echter rooskleurig in het park. De regering heeft onlangs de chinezen toestemming gegeven om de Koukoutamba dam in het park te bouwen. Hierdoor zal een deel van het park (twee keer de oppervlakte van San Fransisco) onder water komen te staan wat een direct gevaar is voor zo’n 1500 chimpansees. 

Slechts 3% van de woningen op het platteland beschikken over electriciteit.  De nieuwe dam moet dat percentage ophogen en zorgen voor een meer stabiel netwerk in de steden, waar stroomuitval nog steeds aan de orde van de dag is. Echter is 75% van de te produceren elektriciteit gereserveerd voor de buurlanden en een ander groot deel voor ondernemingen in de mijnbouwsector.

Moyen-Bafing chimpansee

Bezoek Moyen-Bafing

Omdat het park nog in ontwikkeling is zijn er nog nauwelijks voorzieningen voor toeristen. Beste optie is om contact op te nemen met de Wild Chimpanzee Foundation die betrokken is bij de ontwikkeling van het park en die met verschillende teams onderzoek in het gebied doet. 

Hopelijk wordt er na de afronding van het park in 2020 ook gewerkt aan de touristische infrastructuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.