Kasanka national park

0
1552
Kasanka national park vleermuizen Zambia

Het nationale park Kasanka is een vredig reservaat in het oosten van Zambia vlakbij de grens met Congo. Het 450 vierkante kilometer grote park is één van de kleinste nationale parken van het land. Het bestaat voornamelijk uit rivieren, meren, bossen, moerassen, lagunes en grasland. Het afwisselende landschap is het leefgebied van vele soorten dieren, vogels en vissoorten. 

Verwacht niet om elke hoek grote kuddes dieren te zien. Geniet hier vooral zonder andere toeristen van het landschap en het fantastische vogelleven. 

Running sitatunga montage, Kasanka National Park Zambia

David Lloyd, redder van Kasanka

Kasanka heeft erg geleden onder stroperij het dierenleven werd hier bijna totaal uitgeroeid. David Lloyd, een Britse expat, die jarenlang in Zambia had gewoond, bezocht het park in 1985 en hoorde dagenlang overal geweervuur. Hij concludeerde dat als er nog steeds werd gestroopt, er nog steeds wilde dieren moesten zijn en starte een initiatief om het park te redden. Hij werkte samen met een lokale boer, zocht financiering en vroeg officiële toestemming aan om met veel eigen geld het park te rehabiliteren. Ze bouwden kampementen, wegen en bruggen en richtten het Kasanka Trust op om geld in te zamelen voor een gemeenschapsproject.

Langzaamaan begonnen er wat inkomsten te komen uit het toerisme en konden de kosten gedekt worden. Drie jaar later was de afdeling National Parks and Wildlife Services voldoende onder de indruk om een ​​10 jarige overeenkomst met Kasanka Trust te ondertekenen om in samenwerking met de lokale gemeenschap het toerisme verder te ontwikkelen.

Nieuwe start

Vandaag de dag  is er een enorme vooruitgang geboekt. Grote kuddes olifanten en roofdieren als leeuwen en cheeta’s zul je hier nog zelden aantreffen. Wel ga je genieten van de prachtige natuur en is Kasanka het leefgebied van enkele van de zeldzaamste vogels en dieren van Zambia. Tijdens ontspannen wandelingen of autosafari’s kan je genieten van herstellende populaties nijlpaarden, sabelantilopen, puku en hartenbeesten. Er zijn vrij grote kuddes van de in het moeras levende sitatoenga, redunca, waterbok, sharpes grijsbok en de vrij zeldzame blauwe aap. Olifanten worden af en toe gezien. De verwachting is dat zij de komende jaren het park steeds meer zullen bezoeken. In november en december wordt de zonsondergang je ontnomen door spectaculaire formaties van miljoenen palmvleerhonden die door de lucht vliegen.

Straw-coloured fruit bats, Kasanka National Park, Zambia

Bats

Fibwe platform

Fibwe is een boomschuilplaats dat wordt gezien als het beste uitkijkpunt in Afrika voor het observeren van sitatoenga (moeras) antilopen. Het is gebouwd op 18 meter hoogte in een mahonieboom en biedt een panoramisch uitzicht over het Kapabi moeras. Bij alle bezoeken worden er gewoonlijk minstens 20 sitatoenga’s gezien en het record ligt op 94. Af en toe zijn ook krokodillen, bosbokken, waterbokken, buffels en olifanten te zien vanaf het platform. Vogels die hier rondvliegen zijn onder andere spoorkoekoeken, muisvogels en de böhms bijeneter.

Böhm's Bee-eater Kasanka National Park

Wil je Kasanka echt verkennen loop dan één van de vierdaagse wandelroutes. Het Wasa Trail, Luwombwa Trail en Kasanga Trail nemen je elk mee naar de meest bijzondere plekken van het park. 

Vogelparadijs

In Kasanga zijn meer dan 330 vogelsoorten geregistreerd. Voorbeelden zijn de zeldzame pels visuil, de nettapus, de Ross’s lourie en de lelkraanvogel. Als je echt geluk hebt kan je hier ook nog een glimp opvangen van de zeldzame schoenbekooievaar. De beste manier om ze te spotten is per kano of motorboot gezien de meeste vogels zich langs de rivieroevers begeven.

Bezoek Kasanka

Kasanka is het hele jaar geopend. Vogelaars kunnen hun hart ophalen van november tot maart, wanneer migranten uit het noorden naar het park komen. Kom je toch voor het grotere wild dan kan je het beste komen in de droge maanden van mei tot oktober. Je zal nog steeds geen aantallen aantreffen als in andere wildparken in het land, maar je hoeft ze dan ook niet te delen met andere toeristen. Kom je voor het eerst op safari naar dit deel van Afrika ga dan vooral eerst naar parken als South Luangwa, Kafue, Lower Zambezi of net over de grens naar Mana Pools in Zimbabwe of Kasungu in Malawi. Ben je al wel bekend met het grote wild en kan je de rust, ruimte en kleinere diersoorten waarderen dan is Kasanka de ideale bestemming. 

Welcome to Kasanka National Park, Zambia

Er is geen openbaar vervoer naar het park. Met een (huur)auto rij je vanaf Lusaka over de Great North Road. Na Kapiri Mposhi neem je de afslag (T2) naar Serenje. Deze volg je tot de T-splitsing waarbij je linksaf gaat in de richting van Samfya (D235). Na 54 kilometer kom je bij de afslag naar de Malaushi gate, de ingang van het park. 

Kasanka Entrance

Je kan Kasanga verkennen via een safari met de auto, maar een wandel of fiets safari geeft een veel intiemere ervaring waarbij je het landschap echt leert kennen. Niet die leeuw of olifant is bijzonder, maar juist de kleine dieren en interessante planten maken de safari onvergetelijk. 

Overnachten in het park

Kasanga is één van de minst bezochte parken van Zambia en de accommodatie mogelijkheden zijn beperkt. Overnachten kan op verschillende campings zoals Kabwe en Bufumu. Daarnaast zijn er luxe lodges zoals de Wasa Lodge, Luwombwa Lodge of het iets goedkopere Shoebill Camp. 

Respite

Meer informatie vind je op de website van zambiatourism en de website van het nationale park Kasanka.

Kasanka-Mutinondo 305

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.