Lusaka National Park

0
1107
Lusaka National Park Zambia zebra

Lusaka national park is het nieuwste nationale park van Zambia. Het natuurgebied net buiten de stadsgrenzen van de hoofdstad werd in 2011 uitgeroepen tot nationaal park en is sinds juni 2015 geopend voor bezoekers. Het is geen groot park, slechts 11,75 kilometer lang en 5,25 kilometer op het breedste punt. Lusaka national park beschermd iets minder dan 50 vierkante kilometer natuur. Sinds de opening van het park is het vooral populair bij bij inwoners van Lusaka en scholen in de regio. Afgelopen jaar was het dan ook het op één na meest bezochte nationale park van het land.  

Voordat het een Nationaal Park werd was het gebied bekend als het Lusaka South Forest Reserve. In de loop der jaren werd het bosreservaat te veel gebruikt door de lokale gemeenschappen. Grote bomen werden gekapt om houtskool te maken. Er was sprake van ongereguleerde landbouw en er vond illegale steenwinning plaats. Dit alles bracht grote schade aan het bos en de in het wild levende dieren. 

Rehabilitatiecentrum

Vandaag de dag is het een park om inwoners en bezoekers van Lusaka een toegankelijke en betaalbare safari ervaring te bieden. Het plan op langere termijn is om ook te dienen als reddings- en rehabilitatiecentrum voor bedreigde diersoorten. Inmiddels lopen de eerste witte neushoorns dan ook door het park. 

Ruim 1000 andere dieren bewonen Lusaka national park. Giraffe, eland, hartebeest, zebra, sabelantilope , kudu, blauwe gnoe, waterbokken, lechwe, impala, puku, wrattenzwijnen, pangolin en het axishert kan je afstrepen van je safari lijstje. Grote roofdieren als leeuwen en luipaarden komen nog niet voor in het park. Wel besloot een gevlekte hyena om het park tot zijn thuis te maken en je kan hem vaak ik de vroege ochtend horen als hij zijn aanwezigheid kenbaar maakt over de vlakte. 

De vogels hebben Lusaka national park nog niet helemaal ontdekt. Tot zover zijn er 85 verschillende soorten in het park waargenomen. 

Bezoek Lusaka national park

Het park kan je verkennen via de traditionele auto safari, maar ook wandelsafari’s, mountainbike safari’s, vogelsafari’s en uitgebreide picknicks behoren tot de mogelijkheden. 

Het park ligt zuidoostelijk van Lusaka op ongeveer 15 kilometer van het zakendistrict. Vanuit de drukte rij je over de Leopords Hill road de stad uit. Vanaf hier wordt het Lusaka national park aangegeven met borden. Het park is geopend van 6.00 tot 18.00 uur De vroege uurtjes bieden, zoals eigenlijk bij alle safari’s in Afrika, de beste kansen om het wild te observeren. De snelheidslimiet in het park is 40 kilometer per uur, maar je doet jezelf tekort om op dat tempo door het park te racen. Neem de tijd en geniet van dit unieke stukje wildernis net buiten een Afrikaanse hoofdstad. 

Al met al is het een leuk dagje uit buiten de stad, maar met de nabijgelegen elektriciteitscentrale bij de ingang van het park is het niet de meest ongerepte locatie. Ben je korte tijd in het land dan is het een prima mogelijkheid om kennis te maken met de Afrikaanse wildernis. Wil je echt op safari kies dan voor een trip naar bijvoorbeeld South Luangwa, Kafue, Bangweulu, Lukusuzi of het bijzondere nationale park Luambe.

De meeste wegen in het park kan je met een normale auto verkennen, maar er zijn een aantal oudere wegen die je beter met een 4×4 kan verkennen. Uitgebreide routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij de ingang van het park. 

In het park zijn er geen accommodatie mogelijkheden, maar gezien de afstand tot de hoofdstad zal dat geen probleem vormen. Wel is een een grote picknick plek met barbecue mogelijkheden. Er zijn echter geen winkels dus je zal alles zelf mee moeten nemen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.