Neushoorn populatie in Malawi groeit

0
879
Neushoorn populatie in Malawi groeit

Malawi – Op wereld neushoorn dag heeft African park bekend gemaakt dat de populatie zwarte neushoorns in Malawi aan het toenemen is. Hiermee ontwikkeld het land zich steeds meer als regionaal belangrijk beschermingsbolwerk voor deze ernstig bedreigde diersoort. 

In november 2019 werden er 17 neushoorns overgebracht vanuit Zuid Afrika naar Liwonde National Park en Majete Wildlife Reserve. Dit om de neushoornpopulaties hier uit te breiden. Tijdens het project werden ook neushoorns uitgewisseld tussen de twee Malawische parken om de genetische diversiteit te verbeteren.

Sindsdien zijn de nieuwe neushoorns goed geacclimatiseerd en zijn er 4 nieuwe neushoorntjes geboren, waarvan 2 in Liwonde en 2 in Majete. Het is een hoopgevend teken dat de aantallen zwarte neushoorns zullen blijven toenemen in deze veilige parken die beide worden beheerd door African Parks in samenwerking met Malawi’s Department of National Parks and Wildlife.

Hoopgevend

“Dankzij de vooruitziende blik van de Malawische regering zijn er aanzienlijke stappen gezet om de uiterst belangrijke parken om te vormen tot natuurbestemmingen van topkwaliteit die toevluchtsoorden zijn geworden voor soorten zoals de neushoorn en een aanwinst zijn voor lokale gemeenschappen die profiteren van de werkgelegenheid en het toerisme.” Zegt Samuel Kamoto, vertegenwoordiger van African Parks in Malawi. “De groei van het aantal neushoorns in zowel Majete als Liwonde is buitengewoon hoopgevend en toont aan dat het mogelijk is met adequate bescherming en samenwerkings maatregelen om hun aantal in het wild te vergroten.”

Liwonde en Majete hebben specifieke maatregelen getroffen om de veiligheid van de neushoorns te waarborgen. Zo zijn er dagelijkse patrouilles en worden de dieren ook vanuit de lucht beschermd. 

In de afgelopen jaren heeft de Malawische regering visionair beleid gevoerd om de bescherming van haar natuurlijke hulpbronnen en beschermde gebieden te waarborgen. Hierdoor is het land één van de meest vooraanstaande natuurbescherming bestemmingen van Afrika is voor een duurzame op toerisme gebaseerde economie. 

In heel Afrika leven nog maar 5.500 zwarte neushoorns in het wild. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.