Rubondo Island National Park

0
1161
Rubondo Island National Park Tanzania

Het nationale park Rubondo in Tanzania ligt in aan de zuidwestelijke oever van het Victoriameer en bestaat uit 12 verschillende eilanden. De grootste daarvan is Rubondo. De eilanden hebben nog echt het ongerepte Jurassic Park gevoel. Het hoofdeiland Rubando bestaat uit vier door vulkanisme gevormde heuvels met groene bossen.

Het park heeft een rijke en gevarieerde verscheidenheid aan vogels en vlinders die zich makkelijk laten zien langs de oevers van het meer. Vogelsoorten die je bij een bezoek kan zien zijn hamerkoppen, aalscholvers, reigers, ooievaars, ibissen, ijsvogels, ganzen, bijeneters, vliegenvangers, papegaaien en visarenden. Op de eilanden zijn ruim 300 verschillende soorten geteld. 

Eén van de antilopesoorten die soms gezien worden zijn sitatunga. Ze gebruiken de moerassen langs het meer om te ontsnappen aan roofdieren. Nijlpaarden en krokodillen worden vaak gezien.

Lake Scene

Chimpansees

In 1960 werd Rubondo een toevluchtsoord voor chimpansees die waren gered uit dierentuinen en circussen in Europa. Hier op dit eiland kregen zij een kans op een nieuw leven in het wild. Momenteel leven er ongeveer 40 chimpansees op Rubondo. Giraffen en olifanten zijn inmiddels opnieuw geïntroduceerd. 

Rubondo Island

Rubondo_04

De eilanden van het natuurpark Rubondo bezoek je echter niet om wild te zien. Wel is het een uniek plek om even bij te komen na een lange safariweek. Zo kan je alle indrukken van de reis nog eens rustig op je in laten werken. Rubondo is bij nog maar bij weinig reizigers bekend en er is grote kans dat je moederziel alleen (of met je reisgenoot) als je op de eilanden langs de oevers van het meer struint. Maar vergeet ook niet de rest van de eilanden te verkennen. Buiten het zicht van het meer is er ook nog veel te zien. 

Chimp - Rubondo

Ben je na een paar dagen relaxen weer uitgerust dan is een visexpeditie op het Victoriameer een leuke aanvulling op jouw Tanzania avontuur. 

Bezoek Rubondo Island National Park

Een goedkope optie om de eilanden te bezoeken is er helaas niet. Bijna alle bezoekers komen per vliegtuig vanaf Dar es Salaam, Zanzibar en Arusha. Ook kan je van en naar Kigali in Rwanda te vliegen als je Rubondo Island wilt combineren met een bezoek aan de gorilla’s. Is dit een te prijzige optie dan is de beste kans om lokaal vervoer en een boot naar het park te regelen in Mwanza. 

Met eigen vervoer (4WD) is het mogelijk een eind in de richting te komen, maar heb je nog steeds een boot nodig om bij het park te komen.

The road to Rubondo

De beste tijd om Rubondo te bezoeken is tijdens het droge seizoen, tussen juni en oktober. Van december tot februari komen grote aantallen trekvogelsoorten naar de eilanden. Voor enthousiaste vogelaars is dit ook een geweldige periode zijn om Rubondo te bezoeken.

Rubondo_03

De enigste accommodatie in het park is Rubondo Island Camp. Vanuit hier worden boot, jeep en wandelsafari’s aangeboden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.