Podor is de meest Noordelijke stad van Senegal

0
3131
Senegal rivier bij Podor
Met de pont kun je de Senegal rivier oversteken naar Mauritanië. Foto Water alternatives

Aan de rand van de Sahara en op dezelfde breedtegraad als Timboektoe ligt Podor. Het is de meest Noordelijke stad van Senegal en je waant je hier op een andere planeet. De lucht is hier zo heet als die in een oven en het lijkt eerder een klein dorp dan de districtshoofdstad. 

De gebouwen die volgens een strak koloniaal raster gebouwd zijn hebben mengen zich met de rood-bruine kleuren naadloos in het dorre landschap.  In Podor is dan ook niet veel meer te doen dan de atmosfeer in je opnemen en genieten van de rust.

Comptoir podor Senegal
Zicht op Podor vanaf de Senegal rivier. Foto Manu25

In het noorden van de stad vind je een fort dat tot niet lang geleden gebruikt werd als militaire basis. Vandaag de dag is het opgeknapt en je vindt er nu een klein museum. Hier leer je alles over de geschiedenis van Podor en de directe omgeving. Helaas alleen als je kennis van de franse taal een beetje redelijk is, want er wordt geen engelstalige informatie aangeboden. Maar zelfs dan is een bezoekje van het aparte gebouw de moeite waard. Meestal is er ook een tentoonstelling van de fotograaf Oumar Ly. Deze werd beroemd door zijn studioportretten en foto’s van van het dagelijks leven in Podor. Exposities van zijn werk zijn de hele wereld over gegaan.

Fort en museum in Podor Senegal
In het fort vind je tegenwoordig een museum met informatie over de geschiedenis van Podor en de omliggende regio. Foto Manu25

In het zuiden aan de rivier kom je bij de kleine historische kade langs de Senegal rivier. Verwacht niet een drukke bedoeling met boten en mensen aan te treffen. Ook hier overheerst zoals in de rest van de stad de gewoonlijke rust. Een tiental huizen met namen als Maurel, Prom, Buhan, Teissere, Singer en Peyrissac getuigen nog van de bruisende handel die hier in een ver verleden plaats vond. Op de noordelijke hoek is één van deze gebouwen mooi gerestaureerd tot een klein hotel.

Senegal rivier bij Podor
Vrouwen doen de was in de Senegal rivier. Foto Water alternatives

Traditionele banco huizen in Ngawlé

Op drie kilometer van Podor vind je het dorpje Ngawlé met zijn traditioneel gebouwde banco huizen dat een bezoekje waard is. De gevels van de huizen zijn de gevels versierd met reliëfpatronen in de klei. Ngawlé ligt in een lus op de linkeroever van de Senegal rivier en hoge bomen aan de oever creëren schaduwplekjes waar je even bij kan komen van de hete reis. Je kunt in Podor ook een boot huren en via de rivier een bezoek brengen. De meeste accomodaties in de stad bieden ook trips in de regio en op de rivier aan.

Podor

Blues du Fleuve festival

In december leeft het stadje op tijdens het Blues du Fleuve festival. Dit festival wordt georganiseerd door Baaba Maal die in Podor geboren is. Na Youssou N’Dour de bekendste zanger van Senegal. Kijk op de website van het festival of er ook voor komend jaar een editie gepland is, in 2018 is dit namelijk niet het geval. 

Per boot naar Podor

Podor is ook het eindpunt van de ‘grande dame’ van de Senegal rivier, de 52 meter lange Bou el Mocdad. Deze boot was in het verleden het belangrijkste vervoersmiddel van en naar de afgelegen dorpen langs de rivier en is nu omgebouwd om toeristen de rivier op en af te varen. In de maanden oktober tot mei vertrekt de boot iedere twee weken uit Saint-Louis. En hoewel een trip met de boot niet goedkoop is, is het wel de meest comfortabele manier om dit stuk van Senegal te verkennen. De boot stopt onderweg ook op plekken als Richard Toll en het nationale park Oiseaux de Djoudj dat bekend staat om grote concentraties van honderden soorten trekvogels. Prijzen en vertrektijden vind je op de website van Bou el Mocdad.

Kom je met een gedeelde taxi dan kun je het beste via Saint-Louis en Richard Toll reizen. Uitslapen zit er bij je vertrek uit Podor niet in. Alleen vroeg in de ochtend vertrekt een handjevol gedeelde taxi’s naar de omliggende dorpen en steden. Podor is ook een goede startplek om Ile a Morfil te verkennen, Het grootste eiland van het land in de Senegal rivier.  In dit zonder twijfel het minst bezochte deel van Senegal vindt je slaperige dorpjes en nog meer zand en hitte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.