Bintang Bolong

0
2465

De Bintang Bolong is de grootste en langste zijtak van de Gambia rivier. De bolong begint in Zuid Segal en komt bij het dorpje Kalagi Gambia binnen om daarna in westelijke richting verder te stromen. Na zo’n 50 kilometer mondt hij uit in de Gambia rivier na het gelijkname dorpje Bintang. Hier bij de monding is een groot mangrove gebied ontstaan waar het stikt van de vogels en de mangrove bomen zijn een favoriete hang-out voor verschillende apengroepen. 

Het dorpje heeft 700 inwoners die voornamelijk leven van het verbouwen van rijst, pinda’s en groentes. Bintang Bolong is onderverdeeld in 3 compunds: Ceesay kunda, Manneh kunda and Jobateh kunda. Het centrum wordt gekenmerkt door de moskee en enkele grote baobab bomen.

Bintang Bolong Gambia

Vandaag de dag is Bintang een klein rustig dorpje, maar in het verleden (rond 1680) stond het bekend als een drukke handelsplaats voor onder meer ivoor, honing maar ook slaven. Het werd door de Portugese ontdekkingsreiziger Coulo genoemd als het beste handelsdorp aan de Gambia rivier. 

Bezoek Bintang

Het dorpje is te bereiken via de South Bank Road langs de Gambia rivier. Bij het dorpje Killy sla je linksaf op de (asfalt) weg richting Bintang dat 6 kilometer verderop ligt. De afslag is duidelijk aangegeven langs de hoofdweg. Vanaf de kust rij je ongeveer anderhalf uur over de 80-90 kilometer. Heb je geen eigen vervoer dan zijn er dagelijks twee Gelly-Gellys (gedeelde taxi’s) die vanuit Brikama naar Bintang rijden. Mis je die dan zijn er nog diverse andere die naar Sibanor vertrekken. Vraag dan of ze je afzetten in Killy. Vandaar kan je waarschijnlijk wel meerijden met een passerende auto, of je loopt het laatste stuk. Heb je geboekt bij één van de twee Lodges dan kunnen ze je (eventueel tegen een vergoeding en/ of op afspraak) ook ophalen vanaf hier. 

Overnachten in Bintang Bolong

In Bintang zijn twee accommodatie mogelijkheden. Een paar kilometer voor je in Bintang aankomt (bij Kassagne) is aan de rechterkant Abca’s Creek Lodge. Gelegen op een prachtige plek aan een kreek dat weer een zijarm is van de bolong. Je treft er heerlijke tuinen vol vogels en een ruim opgezet restaurant. In de mooie groene omgeving kan je even helemaal tot rust komen na de feestjes van de Senegambia Strip.

Bintang Bolong Gambia Abcas Creek

De andere optie is de Bintang Bolong Lodge. Deze grotendeels op palen gebouwde Lodge staat middenin de mangroven. Het verschil in waterniveau van de rivier bedraagt tussen eb en vloed meer dan een meter. Dit betekend dat de helft van de Lodge in het water staat als het vloed is. Bij laag water zie je de krabbetjes in de rivierbedding lopen en apen door de mangrove bomen slingeren. Er zijn wat ruwe randjes bij deze ‘oude’ Lodge, maar de locatie maken die meer dan goed.

Bintang Bolong mangrove

Beide Lodges bieden een ruime keus activiteiten aan. Variërend van korte kanotochten door de mangroven, dagtochten naar James Island tot meerdaagse excursies met bezoeken aan lokale dorpjes, het vissersdorp Tanji en de lokale markt in Brikama.

Bintang Bolong is de ideale verblijfplaats voor reizigers die kennis willen maken met het traditionele leven in het binnenland van Gambia en die willen genieten van rust en natuur.

Bintang Bolong Lodge Gambia

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.