Liwonde blijft bloeien in het 2023 Jaarverslag van African Parks

0
41
Liwonde national park Malawi

Malawi – African Parks, verantwoordelijk voor het beheer van drie van de belangrijkste nationale parken en wildreservaten van Malawi, heeft hun nieuwste jaarverslag uitgebracht. In een reeks artikelen zullen we de prestaties, successen en toekomstige plannen voor Liwonde National Park, Majete Wildlife Reserve en Nkhotakota Wildlife Reserve onder de loep nemen. Als eerste bespreken we hun werk in Liwonde National Park en het aangrenzende Mangochi Forest Reserve.

Na decennia van stroperij en ongecontroleerde exploitatie van hulpbronnen, was Liwonde National Park dringend toe aan herstel. In 2015, in het licht van het succes van Majete Wildlife Reserve onder het beheer van African Parks, ging het Malawi Department of National Parks and Wildlife (DNPW) een partnerschap aan met African Parks om Liwonde om te vormen tot een toevluchtsoord voor wilde dieren en een waardevol bezit voor Malawi en zijn bevolking. In 2018 breidde de regering het mandaat uit om het aangrenzende Mangochi Forest Reserve van 358 vierkante kilometer op te nemen, waardoor het beheerde gebied toenam tot 903 vierkante kilometer. Als gevolg hiervan zijn Liwonde en Mangochi opnieuw opgekomen als toevluchtsoorden voor zowel mensen als wilde dieren.

Bescherming van wilde honden in Lilongwe

Na het trieste verlies van een groep wilde honden in Liwonde in 2022, die het slachtoffer werden van vergiftiging door ruwe vogelvangmethoden, nam het management van Liwonde onmiddellijk maatregelen om een herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen, waaronder opfriscursussen over vergiftigingsbewustzijn voor rangers en betrokkenheid van gemeenschappen (waar illegale hulpbronnenoogst en stroperij werden besproken), de politie en het gerechtelijk apparaat. Algemene natuurbehoudsboodschappen werden gedeeld om het begrip van de gemeenschap voor de natuurbehoudsinspanningen in het park te vergroten. De kwartaalbijeenkomsten van het Joint Liaison Committee, bijgewoond door vertegenwoordigers van de politie en het gerechtelijk apparaat, speelden ook een vitale rol bij het creëren van bewustzijn onder belanghebbenden over het werk van African Parks en het belang van biodiversiteitsbehoud.

Met aangepaste bewustwordingscampagnes, steun van de overheid en de gemeenschappen, en financiering van de Duitse Postcode Loterij, werden plannen gemaakt om een nieuwe groep wilde honden te herintroduceren.

Die tweede herintroductie van wilde honden ging succesvol door en de nieuwe groep werd in april 2024 in het park vrijgelaten!

Biodiversiteitsbehoud

Het monitoren van heringevoerde soorten is voortgezet, met leeuwen- en cheetahwelpen, evenals verschillende zwarte neushoornkalveren, die in 2023 werden geboren. Twee vrouwelijke cheetahs uit verschillende reservaten in Zuid-Afrika werden geïntroduceerd in Liwonde en een coalitie van drie mannetjes werd overgeplaatst naar Zuid-Afrika om de genetische diversiteit te behouden. Om de monitoring van soorten te verbeteren, werden vijf olifanten, drie cheetahs en een leeuw van een halsband voorzien en drie zwarte neushoorns kregen Ceres-satelliettags, waarvan de gegevens beslissingen ondersteunen over het beheer van sleutelsoortenpopulaties.

Gemeenschapsontwikkeling

Een viskweekproject werd getest waarbij twee visvijvers werden aangelegd en overgedragen aan de gemeenschappen om te beheren, wat ten goede kwam aan 40 boeren en hun families. Dit helpt bij het diversifiëren van levensonderhoud en het aanmoedigen van gemeenschappen om alternatieve en legale eiwitbronnen te adopteren. Het Spicy Farmers-project werd opnieuw negatief beïnvloed door een cycloon in maart, maar tegen het einde van 2023 werden meer dan twee ton chilipepers geoogst. In samenwerking met Nando’s zijn veel boeren begonnen met het telen van de eigen cultivar van chili van het merk, waarvan wordt verwacht dat deze vanaf 2024 zeer goede opbrengsten zal opleveren. Honey with Heart heeft contracten getekend om verschillende supermarktketens in Malawi te bevoorraden, wat enorm heeft geholpen om een knelpunt te verminderen dat het park ervoer bij de wederverkoop van honing die van de imkers werd gekocht. Dit jaar werd meer dan vijf ton honing geoogst. Onderwijs bleef een prioriteit met 94 ondersteunde scholen en 100 toegekende beurzen. Het beoogde aantal milieueducatiebezoeken aan het park door schoolkinderen werd met 62% overschreden, met 4.865 kinderen en 983 volwassen bezoekers. Het Milieueducatiecentrum werd herbouwd en zal in 2024 worden geopend voor overnachtingen voor milieueducatie.

Toerisme

Het aantal bezoekers aan Liwonde overtrof dat van 2022 met 10,8%, wat wijst op een gestage toename en bijdroeg aan een algemene toename van de bruto-inkomsten van het park. Een kampeerplaats, picknickplaats, uitzichtpunt en schuilplaats voor wildobservatie werden in de loop van het jaar geopend. In Mangochi Forest Reserve werd een 4×4-route ontwikkeld die leidt naar het historische Fort Mangochi. Dit zal hopelijk een belangrijke toeristische attractie voor het gebied worden wanneer de toegang tot het reservaat wordt geformaliseerd.

Parkbeheer en infrastructuurontwikkeling

Wegonderhoud en ontwikkeling gingen door in 2023, waaronder de aanleg van drifts en duikers, om het gebruik van meer wegen tijdens het regenseizoen mogelijk te maken. Drie nieuwe rangerduplexen werden gebouwd in Masanje Camp. Het nieuwe Masuku rangerkamp in Mangochi Forest Reserve, dat in 2022 was vertraagd door hevige regenval, werd voltooid. In maart 2023 veroorzaakte Cycloon Freddy aanzienlijke schade aan infrastructuur, waaronder wegen en hekken, en verwoestte de Koche-brug, de belangrijkste toegang tot Mangochi. Nadat het water was gezakt, werd de brug herbouwd volgens hogere specificaties. Om verdere olifantenuitbraken en gewasschade te verminderen, werd 30 km ‘Keniaanse omheining’ aangelegd, binnen en parallel aan de hoofdgrensomheining, in gebieden waar uitbraken hadden plaatsgevonden.

Doelstellingen voor 2024

  • Basisopleiding voor 12 nieuwe rangers
  • Tweemaal per jaar een luchttelling uitvoeren
  • Chimwala Camp uitbreiden om meer bezoekers te kunnen ontvangen
  • Gemeenschapsboeren ondersteunen bij hun eerste oogst van chilipepers voor Nando’s
  • Meer dan 100.000 kinderen ondersteunen met Happy Readers en Reading Around the Reserve-projecten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.