Casamance Tours met Oumar Dieme

0
2617
Kachikally Crocodile Pool Gambia
Sommige exemplaren bij de Kachikally Crocodile Pool bereiken een indrukwekkende lengte van bijna 3 meter.

Een geweldig stukje Afrika ligt op slechts zes uur vliegen van Amsterdam. Hier ervaar je het traditionele Afrikaanse leven in dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Stromend water en elektra zijn hier nog ver te zoeken en het leven speelt zich hier af rond het dorpsplein met de waterput en de kampvuurtjes in de avond. Welkom in de Casamance!

In de regio vind je dicht begroeide bossen, delta’s en rivieren. Je reist door groene rijstvelden en enorme mangrove bossen. De Casamance is dan ook het groene hart van Senegal. 

Wij hebben het gebied inmiddels zeven keer bezocht en bijna altijd gebruik gemaakt van de diensten van Oumar Dieme. Met zijn eigen landrover heeft hij ons al naar veel prachtige plekjes in de regio gebracht. Hij kent het gebied op zijn duimpje en heeft vele contacten, wat een bezoek een stuk vereenvoudigd. Zo vormen grensovergangen, roadblocks van de politie  en legercheckpoints nauwelijks oponthoud, wat normaal gesproken nogal eens het geval kan zijn. 

Oumar Dieme Casamance Tours
Oumar Dieme van Casamance Tours in Abene.

Ook handig, bij Oumar kan je geld wisselen. Voor een prima koers wisselt hij je euro’s om naar CFA of Dalasi. 

Afgelopen jaar is Oumar gestart met Casamance Tours. Hierbij biedt hij een complete reis door de Casamance en delen van Gambia aan. Wij hebben de bezienswaardigheden op de route bij onze reizen naar dit deel van Afrika bezocht en kunnen alleen maar concluderen dat hij een prachtige rondreis in elkaar heeft gezet.

Op reis door de Casamance

Nadat je van het vliegveld of bij je hotel in Banjul, Gambia wordt opgehaald rij je in ongeveer een uur naar de AbCa’s Creek Lodge. Hier kan je even bijkomen van de reis in een mooi natuurgebied. AbCa’s Creek Lodge ligt aan een zijtak van de Gambiarivier in het dorpje Kassagne. Tussen de palmbomen staan sfeervolle huisjes waar we komende nacht zullen slapen. In de bomen leven kleurrijke vogels en ook komen er regelmatig apen op bezoek. De onderkomens beschikken over elektriciteit, stromend water, een toilet en douche. 

AbCas Creek Lodge Gambia
AbCa’s Creek Lodge

Bintang Bolong

De tweede dag starten we op ons gemak en na het ontbijt verhuizen we naar Bintang Bolong. De rit hiernaartoe duurt nog geen halfuur en voor je het weet sta je op een prachtige plek tussen de mangroven van de Gambia rivier. Bij de Bintang Bolong Lodge kun je heerlijk relaxen op de veranda van je hut direct aan de rivier. Een verfrissende duik mag ook niet ontbreken. 

Bintang Bolong Lodge Gambia
Bintang Bolong Lodge.

Meteen al actief de omgeving verkennen? Dat kan ook. Met een boot de verschillende takken van de rivier ontdekken, zelf met een kano rond peddelen of het dorpje bezoeken behoort tot de mogelijkheden. ’s Avonds wordt de lodge vaak bezocht door apen en zwermen er grote kolonies vleermuizen door de lucht. 

Krokodillen aaien bij Kachikally

Vandaag bezoeken we de heilige Krokodillenpoel bij Kachikally. Op de oevers van de poel liggen gewoonlijk tien tot twintig dieren op te warmen in de zon. Verschillende twee meter lange exemplaren zijn zo gewent aan toeristen dat ze zich laten aaien over de rug en staart. Dit komt mede omdat de dieren elke ochtend gevoerd worden. In de poel leeft al lang geen vis meer en om te voorkomen dat de krokodillen op zoek naar voedsel door de wijk gaan trekken is de lokale bevolking begonnen met het voeren van de dieren. 

Ook is er hier een een klein museum ingericht met een aantal interessante foto’s over de geschiedenis van Bakau en de betrokkenheid van Gambia met de Tweede Wereldoorlog.

We lunchen in een lokaal restaurant op het strand en nemen ruim de tijd om ook nog te zwemmen of gewoon op het strand te liggen voor we verder gaan naar de Reptielen farm in Kartong. Bij de Snakefarm kom je oog in oog te staan met de verschillende reptielen die in dit deel van Afrika voorkomen. 

Verwacht veel soorten slangen als pofadders, rotspythons, koningspythons, rattenslangen en gif spugende cobra’s. Maar ook varanen, kameleons, gekko’s, schildpadden en jonge krokodillen zijn aanwezig. 

Python in je nek

De reptielen farm is gestart als opvang en is nu ook een onderzoekscentrum om meer informatie te verzamelen over de dieren. Naast het rondleiden van toeristen proberen ze de lokale bevolking te overtuigen over de voordelen van het hebben van slangen in het gebied. De eerste reactie van een Gambiaan is helaas nog steeds om een slang meteen uit angst te doden. Ze weten niet dat maar 15 procent van de slangen giftig en gevaarlijk voor de mens is. 

Reptielen farm Gunjur Gambia
Lachen met een twee meter lange python om je nek.

Durf je het aan dan hangt de gids breedlachend ook nog even een twee meter lange python om je nek. 

We slapen vannacht in comfortabele huisjes bij Sukuta Camping. De door Duitsers gerunde stek beschikt wederom over elektriciteit, stromend water en een toilet. De kamers hebben elk een eigen douche, maar je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van de geweldige openlucht douche.

Thionk Essyl

Vandaag steken we grens over van Gambia naar Senegal. Via Diouloulou rijden we naar Thionk Essyl waar we op ons gemak bijkomen van de rit. Het dorp heeft geen noemenswaardige bezienswaardigheden, maar dat maakt het bezoek alleen maar interessanter. Andere toeristen zijn hier een zeldzaamheid en dus is het een unieke kennismaking met het echte Senegal. In de bar raken we in gesprek met de locals en terwijl we door het dorp zwerven worden we verschillende keren uitgenodigd om aan te schuiven bij de lunch of een ataya thee ceremony. 

Thionk Essyl Casamance Senegal
De hoofdweg door Thionk Essyl.
Oussouye Casamance mangrove
Met een lokale boot steken we de Casamance rivier over naar Elenkine.

Een dag later steken we met een lokale boot de Casamance rivier over. Voordat we bij de rivier uitkomen varen we eerst een stuk door de mangrovebossen waar je na elke bocht wel weer nieuwe vogels kan spotten. We meren aan bij het vissersdorpje Elenkine. Afhankelijk van hoe laat we aankomen (het vertrek van de boot vanuit Thionck Essyl is afhankelijk van de getijden) is er hier nog de mogelijkheid om wat kleine eilandjes in de rivier te bezoeken of gewoon lekker te relaxen op het strand. 

Zeekoeien bij Pointe Saint Georges

De volgende dag vertrekken we vanuit Elenkine naar naar Pointe Saint Georges. Dat is zonder twijfel het meest afgelegen dorpje op het vaste land van de Casamance, maar is een bezoek meer dan waard vanwege de groep zeekoeien die hier op een vaste plek in de rivier te vinden zijn. Als het eb is komen de zeekoeien hier naar een vast punt in de rivier, waar ze zoet water drinken dat uit een ondergrondse bron in de rivier vloeit. De kans dat je deze logge planteneters op dat moment zult zien is bijna gegarandeerd.

Zeekoeien Pointe Saint-Georges
Strand langs de Casamance rivier bij Pointe Saint-Georges Senegal.

Nadat we de zeekoeien hebben gespot rijden we naar Mlomp dat bekend is vanwege haar bijzondere architectuur. Het is één van de beste plekken om een bezoek te brengen aan de traditionele etage woningen van de Diola stam. In het naastgelegen impluvium (ook een traditionele Diola woning) bezoeken we een klein museum. Naast informatie over de Diola stam worden er fetisjen, wapens en oude landbouwwerktuigen tentoon gesteld. Ook kunnen we verstoppertje spelen tussen de wortels van een enorme kapok boom. De op drie na grootste van Senegal.

Modder gebouw in Mlomp Senegal
Etagegebouw gemaakt van natuurlijke materialen in Mlomp.

Bezoek de koning van Oussouye

Da dag na ons bezoek aan Pointe Saint Georges en Mlomp rijden we door naar Oussouye waar we op bezoek gaan bij de koning. Zijn paleis is te herkennen aan de ronde raampjes van de gebouwen op zijn compound. De koning is de politieke leider van de regio en dient als tussenpersoon voor de diola god ‘Ata Emit’ en de lokale bevolking.

Paleis Oussouye Casamance Senegal
Het paleis van de koning van Oussouye.

De dag na de audiëntie rijden we door naar Ziguinchor, de hoofdstad van de Casamance. Het centrum voelt meer als een groot dorp en na een wandeling door de warme stoffige straten lunchen we bij een lokaal restaurantje. Na de lunch rijden we door naar Abene. Het dorp ligt aan de kust en is gezegend met prachtige stranden. In dit vriendelijke vissersdorpje blijven we een extra nacht en hebben zo de tijd om te genieten van de zon en het strand. Is een dag relaxen op het strand niet jouw ding dan kun je bijvoorbeeld over het strand in acht kilometer naar Kafountine lopen. Oumar haalt je dan aan het eind van de middag op met zijn auto. Ook behoort een gecombineerde vistrip en vogel excursie naar Kassel tot de mogelijkheden.

Strand Abene Casamance Senegal
Het strand in de richting van Niafarang. Een dorpje zo’n 6 kilometer naar het noorden vanaf Abene.

Na tien dagen zit de reis naar dit deel van Senegal er helaas alweer op. Oumar rijdt je de volgende dag terug naar het vliegveld of je hotel in Gambia. 

Casamance Tours

Een reis door dit deel van West Afrika zal je niet snel vergeten. Westelijke luxe is vaak ver te zoeken, maar alle accomodaties zijn schoon en veilig. We kunnen echter niet overal elektra en stomend water garanderen. Een enigszins flexibele instelling is dus wel nodig als je de Casamance bezoekt. In Gambia is alles gewoonlijk wel goed geregeld. De beschreven reis duurt 10 dagen, maar in overleg kan de dagindeling af en toe verschillen. Regelmatig gebeuren er in dit deel van Afrika onverwachte dingen die het reisschema beïnvloeden. Laat dat je echter niet weerhouden, maar zie het als een extra avontuur. Ook niet alle onverwachte gebeurtenissen zijn negatief. Het kan bijvoorbeeld maar zo dat je onderweg een lokale ceremonie met de Kankurang of de Koumpo tegen komt. Niet stoppen omdat het niet in de vaste planning past is dan doodzonde. Naar mijn ervaring maken dit soort onverwachte ervaringen je reis ook alleen maar mooier.  

Kankurang Niafrang Senegal

Wij hebben de bestemmingen van deze reis bezocht en hebben er vaak twee of meer dagen doorgebracht. Overal is genoeg te beleven om je meer dan één dag te vermaken. Voor deze reis hebben heeft Oumar ervoor gekozen om op de meeste plekken maar één nacht te verblijven. Dit gezien de reisafstanden tussen de locaties niet groot zijn en je meestal hooguit twee tot drie uur in de auto zit. Alleen de overtocht met de boot over de Casamance rivier kost iets meer tijd. 

Kosten van de rondreis

Kosten per persoon voor deze reis van Casamance Tours zijn €1000,- Dit is inclusief alle vermelde excursies, alle maaltijden en drinkwater. Overige drankjes en eventuele maaltijden bij niet lokale restaurants komen voor eigen rekening. Niet inbegrepen is de vliegreis. De vlucht vanuit Amsterdam naar Banjul (Gambia) kun je boeken bij Corendon, Tuifly of Travelpoort Gambia. Een retourtje kost gemiddeld tussen de €400 – €600.

Vind je tien dagen niet genoeg dan zijn er op alle locaties mogelijkheden om langer te blijven, afhankelijk van eventuele excursies en de accommodatie zijn de prijzen hiervoor in overleg met Oumar Dieme. Vanwege transportkosten is voor de tiendaagse reis €100 per dag berekend. Wil je een dagje relaxen dan betaal je natuurlijk geen transportkosten.

Casamance Tours kan per trip maximaal zes personen vervoeren. Voor meer informatie kan je ons altijd een mail sturen of neem zelf direct contact op met Oumar Dieme via. +221 775103374. Oumar is op dit nummer ook bereikbaar via WhatsApp.

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.