Pelsrobbenreservaat bij Cape Cross

0
2037
Pelsrobben Cape Cross Namibië
Ieder stukje strand bij Cape Cross is bedekt met de kolossale dieren. Foto dconvertini

Langs de Atlantische kust in het noordwesten van Namibië vind je het pelsrobbenreservaat Cape Cross. Hier komen jaarlijks ruim honderdduizend pelsrobben aan land om te paren. De kolonie bestaat uit een vijfde van ’s werelds totale populatie van deze soort. De Kaapse pelsrobben worden ook wel de Zuid-Afrikaanse zeeberen genoemd.

Pelsrobben Cape Cross Namibie
Na het paren worden tussen vanaf november tot december de puppy’s geboren. Foto dconvertini

Waarschijnlijk ruik je de kolonie al voordat je hem echt in het oog krijgt. De indringende lucht van duizenden dieren die hier ook hun behoefte voegt een extra dimensie toe aan je bezoek aan Cape Cross. Nog nooit zag je zoveel pelsrobben bij elkaar. Ieder stukje strand is bedekt met de kolossale dieren.

Een harem van 25 vrouwtjes

Half oktober komen de mannetjes aan wal die dan onderling vechten om de beste plekjes. De mannetjes kunnen wel tot driehonderdzestig kilo wegen en hebben ieder vijf tot vijfentwintig vrouwtjes in hun harem. 

Cape Cross robben kolonie
Half oktober komen de mannetjes aan wal. Foto Olivier Bruchez

De vrouwtjes volgen later en dat leidt tot nieuwe gevechten tussen de mannetjes. Na het paren worden tussen vanaf november tot december de puppy’s geboren. De vrouwtjes jagen tussen het zorgen voor de pups in de oceaan op vis en pijlinktvis. Hierbij zwemmen ze tot wel honderdtachtig meter uit de kust en duiken ze naar een diepte van meer dan vierhonderd meter. Als de vrouwtjes aan het jagen zijn, vormen de onbeschermde pups een makkelijke prooi voor de jakhalzen die altijd in de buurt van de kolonie te vinden zijn. Ook bruine hyena’s, haaien en walvissen hebben het op de jonge dieren voorzien.

Jakhalzen Cape Cross Namibie
Onbewaakte pups zijn een makkelijke prooi voor de altijd aanwezige jakhalzen. Foto Joachim Huber

Wees voorzichtig als een jakhals je pad hier kruist. De meeste van de dieren lijden aan de brandziekte, de hyenavorm van hondsdolheid. Voor de jakhalzen staan er speciaal hiervoor dan ook ronde waterbakken vers water met daarin een medicijn tegen de ziekte.

Diogo Cão

De Portugese kapitein Diogo Cão zette hier voet aan wal in 1485. Hij was de eerste Europeaan die zo ver in zuidelijk Afrika aan land kwam. Voor de gelegenheid zette hij een groot stenen kruis neer met de inscriptie:

‘Since the creation of the world 6684 years have passed and since the birth of Christ 1484 years and so the illustrious King John has ordered this pillar to be erected here by Diogo Cão, his knight.’

Het werd zijn laatste daad en kort erop kwam hij te overlijden. Zijn graf vind je bij Serra Parda niet ver van Cape Cross. Een replica van het stenen kruis met de tekst in het Engels en Portugees vind je op de parkeerplaats.

Bezoek Cape Cross

Cape Cross ligt op zo’n zes uur rijden vanaf de hoofdstad Windhoek en honderd kilometer boven de bekende kustplaats Swakopmund. De afslag wordt duidelijk aangegeven, zo’n 46 kilometer ten noorden van Hentie’s Bay. 

wandelpad cape Cross Namibie
Via houten paden loop je naar de uitkijkpunten. Foto Olivier Bruchez

Cape Cross maakt deel uit van de Skeleton Coast. Dagtrips naar het Cape Cross Seal Reserve worden onder andere vanuit Swakopmund en Hentie’s Bay georganiseerd. Openbaar vervoer is er niet dus zonder eigen auto ben je voor een bezoek op deze trips aangewezen.

De toegang tot Cape Cross kost N$80 per persoon en N$20 per auto. Vanaf de entree is het nog een klein stukje naar de parkeerplaats, waar je de eerste pelsrobben al ziet liggen. Via houten paden loop je dan naar de uitkijkpunten. Onder en langs de paden en het hele gebied tussen het pad en de kust ligt bezaaid met de dieren.

Bij Cape Cross vind je een eenvoudige snackbar en toiletfaciliteiten. Huisdieren en motoren zijn niet toegestaan bij de uitkijkpunten over de kolonie. De openingstijden zijn tussen 10 uur in de ochtend tot 17 uur ’s middags.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.