Het animistische koninkrijk Oussouye

0
2223
Paleis Oussouye Casamance Senegal
Het paleis van de koning van Oussouye.

Op een klein stukje rijden van Ziguinchor, de hoofdstad van de Casamance, vind je een serie dorpjes die samen het koninkrijk Oussouye vormen. Het gebied dat tussen de Casamance rivier en Guinée-Bissau ligt is een fascinerende plek om te bezoeken.

Cultureel gezien is het samen met het Bassari land meer naar het oosten, het meest interessante stukje van Senegal om te bezoeken. De regio staat onder het gezag van een koning die is gekozen door de dorpsraden van verschillende dorpen. De koning is de politieke leider en dient als tussenpersoon voor de diola god ‘Ata Emit’ de lokale bevolking.

Oussouye Casamance Senegal
Marktstalletjes in het centrum van Oussouye.

Een groot deel van de bevolking is christelijk en een ander deel moslim, maar iedereen erkent deze god en gelooft ook in de animistische overgangsrituelen en ceremonies die hierbij komen kijken.

Ga op audiëntie bij de koning

Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan de koning. Zijn ‘paleis’ vind je vlak bij de standplaats met gedeelde taxi’s. Vaak moet je hier toch even wachten tot de rit gevuld is en kan je makkelijk even langs wippen. Je loopt dan wel de kans dat de koning niet thuis is, of druk is met iets anders. Dat was ook bij ons bezoek het geval. Wij werden wel hartelijk ontvangen door zijn vrouw en kinderen.

Oussouye paleis Casamance Senegal
Typisch voor het paleis van de koning zijn de ronde raampjes die je nergens anders ziet.

Beter is het dus om je bezoek te regelen via een guesthouse in de regio. Dat kan onder andere bij Chez Pierre en op deze manier weet je zeker dat de koning ook echt even de tijd voor je neemt. Goede vrienden van ons hebben het op deze manier gedaan en hebben met de koning het heilig bos bezocht waar hij alle vragen die ze hadden heeft beantwoord.

Typische natuur van de Casamance

Naast het stukje cultuur is er meer te beleven in Oussouye. Het gebied rondom Oussouye is typisch voor de Casamance. Tussen de bossen vindt je rijstvelden en kleine dorpjes. Overal zie je loslopende koeien en over de weg schieten regelmatig kleine groepjes apen. 

Vanuit Oussouye kun je de omgeving verder verkennen. Je kan er al dan niet met een gids prachtige wandelingen, fietstochten en kaaktochten door de mangroven maken. ’s Avonds is er altijd wel wat te beleven in de lokale barretjes in het centrum.

Oussouye Casamance mangrove
Oussouye is een goede basis om dit stuk van de Casamance te verkennen.

Dankzij de grote sociale controle en de invloed van de koning zie je ook geen bedelende kinderen of gehandicapten die op straat hangen. De families hier zorgen voor elkaar en als dat niet lukt kloppen ze aan bij de koning.

La Fête du Roi

In september wordt het La Fête du Roi (festival van de koning) gehouden in Oussouye. Het is de belangrijkste feestdag van de regio. Tijdens het festival wordt één van de grootste worstelwedstrijden van het land gehouden en deze trekt altijd enorme aantallen bezoekers. De exacte datum is ieder jaar anders. Vraag ernaar als je in de regio bent of informeer bij het toerisme bureau in Ziguinchor wanneer het feest gehouden wordt.

Oussouye worstelen Casamance Senegal
Worstelwedstrijden tijdens La Fête du Roi.

Bezoek Oussouye

Oussouye is makkelijk te bereiken vanaf Ziguinchor en Cap Skirring. Gedeelde taxi’s en minibusjes rijden de route regelmatig gedurende de dag. Vanaf de taxi standplaats vertrekken ook af en toe gedeelde taxi’s naar Mlomp en Elinkine.

Taxi Oussouye Casamance Senegal
Taxi standplaats in Oussouye.

Bij Casamance VVT kan je excursies in de omgeving van Oussouye boeken. Ze bieden trips aan van halve tot hele dagen en ook meerdaagse tochten behoren tot de mogelijkheden.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.