Reisadvies Gambia

1
2945
Reisadvies Gambia

Reisadvies Gambia – Laatste update juli 2021

Het vliegveld is weer geopend voor reizigers, een negatieve coronatest is vereist. Het ministerie van buitenlandse zaken geeft echter nog een negatief reisadvies voor Gambia. Vraag bij je verzekeringsmaatschappij na of je reis naar het land gedekt wordt.

Momenteel heerst er onder de bevolking enige onvrede over het feit dat de machtswisseling 4 jaar geleden nog tot weinig vooruitgang heeft geleid bij de lokale bevolking. Zo zijn er eind augustus 2020 nog 37 jongeren aangehouden vanwege rellen afgelopen jaar. Op social media heeft tot tot een stroom aan protesten geleid en het heeft de politieke situatie weer op scherp gezet. Het is vooral de jeugd waar de onvrede alleen maar blijft stijgen en mensen vragen zich af of de dictatuur weer terug is of nooit van weg geweest?

Afgelopen december was de 3 jaar durende overgangsperiode voorbij. De nieuwe president Adama Barrow had beloofd om na een éénmalige termijn van 3 jaar plaats te maken voor een nieuwe president. Onlangs heeft hij echter aangegeven dat er geen verkiezingen komen, omdat hij de standaard termijn van 5 jaar wil uitdienen. Daarnaast heeft hij aangegeven zich dan ook weer verkiesbaar te stellen, omdat zijn plannen om Gambia te hervormen minstens 15 jaar nodig zouden hebben. Nieuwe verkiezingen staan nu gepland voor december 2021.

De angst bestaat dat bovenstaand in de toekomst tot onrust kan leiden. Als dat al gebeurd zal er in de toeristische plekken in de Senegambia strip waarschijnlijk weinig van te merken zijn, maar houd tegen die tijd het nieuws in de gaten mocht je naar de hoofdstad Banjul of andere grote steden als Serekunda of Brikama willen reizen.

Veiligheid in Gambia

Over het algemeen is Gambia een veilig land om te bezoeken. Het kustgebied is goed ingesteld op toeristen en je vindt hier alle soorten accommodatie. Van simpele hotels tot de meest luxe resorts. Net als overal ter wereld komt er kleine criminaliteit zoals zakkenrollen voor. De gemiddelde toerist zal hier echter weinig van merken. Gebruik je gezonde verstand en je zal ongetwijfeld een heerlijke vakantie of reis hebben. 

De slechte staat van veel van de wegen in Gambia samen met het soms roekeloze gedrag van de chauffeurs maken het wegverkeer wel gevaarlijker dan gemiddeld. In de Senegambia strip gaat het gewoonlijk wel goed, maar zeker meer het binnenland in komen er vaak onveilige situaties voor. Wees niet bang om je chauffeur te vragen de snelheid iets te minderen en geen inhaalmanoeuvres te maken als er geen zicht is op tegemoetkomend verkeer. Als je het vriendelijk vraagt wordt er vaak naar je geluisterd. Ook zijn er langs de wegen regelmatig controleposten dus hou je paspoort bij de hand.

Homoseksualiteit is strafbaar in Gambia. Zelfs een poging tot het aangaan van homoseksuele contacten is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Voorheen kon je hiervoor zelfs de doodstraf krijgen, maar sinds de komst van Adama Barrow wordt er iets relaxter mee omgegaan. Toch zijn de straffen nog steeds fors. Houd daar rekening mee. En eigenlijk overbodig om te benoemen, maar bij bezit en gebruik van (soft)drugs is de kans ook groot dat je voor lange tijd in een Gambiaanse cel komt te zitten. 

Reis naar Gambia

Er vliegen verschillende maatschappijen op het Yundum vliegveld bij Banjul. De goedkoopste aanbieders vanuit Nederland zijn onder andere TUI en Corendon die naast alleen de chartervluchten ook complete all-inclusive reizen aanbieden. 

Reisadvies Gambia
Het staatstoestel van Gambia staat al enige tijd stil..

Reis je over land dan moet je helaas langs de grenscontrole welke een slechte reputatie hebben. Ze staan erom bekend om allemaal extra fees te verzinnen voor een extra zakcentje. Zo heb ik er bij Barra een keer meer dan 6 uur over gedaan voor ik eindelijk zonder iets te betalen door kon rijden. Als Nederlander (of Belg) zijn er geen kosten verbonden aan een visum voor het land. 

Wil je Gambia verkennen met een privé auto en chauffeur dan hebben wij goede ervaringen met Oumar Dieme, een Gambiaan die meestal in Abene of Thionck Essyl woont. Twee dorpjes net over de grens van Senegal. Oumar spreekt vloeiend engels en frans.

Gezondheid

In Gambia zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen, wel is er in Banjul een redelijk goed ingericht ziekenhuis voor noodsituaties. Zorg ook voor de juiste vaccinaties en raadpleeg daarvoor een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt. In Gambia komt ook malaria voor en zeker in het regenseizoen is het gebruik van Malaria profylaxe aan te raden.

1 REACTIE

  1. 31 oktober is Gambia weer open, Banjul airport is dan weer helemaal open namelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.