Toubacouta

0
4281
Toubacouta Senegal
Spelende jongeren in Toubacouta.

Het slaperige Toubacouta is voor veel toeristen het startpunt voor een bezoek aan de Sine Saloum Delta. Deze delta wordt vanwege de rijkdom aan flora en fauna ook wel de groene long van Senegal of de Amazone van Afrika genoemd. Toubacouta is vanwege de handige ligging aan de rand van het natuurgebied en locatie langs de doorgaande weg richting Gambia het toeristische centrum van het gebied geworden. Niet dat dat heel veel zegt, want de regio wordt nog lang niet overstroomd door toeristen. 

Toubacouta Senegal

Wel vind je in Toubacouta de meeste mogelijkheden voor een bezoek aan het nationale park. Het dorp zelf bestaat uit niet meer dan een aantal zandweggetjes met slingerende wandelpaadjes ertussenin. Het ligt tussen de Saloum rivier en de RN5 naar Gambia. In het centrum vind je een tiental winkeltjes, een benzinepomp en een ruime keuze accommodatie voor ieder budget. Hier regel je simpel je bezoek aan de Sine Saloum Delta. Of je nou wil vissen, kajakken of ver de delta intrekken op zoek naar verlaten eilandjes en piepkleine vissersdorpjes.

Toubacouta Senegal

Vanuit Toubacouta is het een klein (vaar)tochtje naar Ile de Coquillages. Een prachtig eiland met baobab bomen die uit de miljoenen oesterschelpen groeien waaruit het eiland bestaat. En in tegenstelling tot het beroemde schelpeneiland bij Joal-Fadiouth ben jij hier waarschijnlijk de enigste toerist. 

Of bezoek bezoek Ile aux Oiseaux waar onlangs 40.000 nesten van de Koningsstern zijn geteld. Ook de moeite waard is een trip naar het traditionele vissersdorpje Sipo op Ile Sipo. Hier vind je ook onze meest favoriete plek in de Delta, Keur Bamboung. Andere interresante plekken om te ontdekken zijn Plage d’Or op het eilandje Djinack en de dorpjes Niodor en Dionewar. Een andere geweldige ervaring is het om je als het donker is in een spookachtig gewaad te hullen. Als je gaat zwemmen in de rivier kleurt het water door jouw bewegingen vanwege bioluminescentie. Dit wordt veroorzaakt door plankton dat oplicht als het water beweegt.

In het centrum van Toubacouta kan je het eenvoudige culturele centrum bezoeken. Hier vind je informatie over de regio en de Sine Saloum Delta. Zoals altijd wel alleen in het frans. Rondom het culturele centrum zijn verschillende stalletjes waar je op zoek kan gaan naar je nieuwe vakantie souvenir. 

Culturele centrum Toubacouta Senegal
Het culturele centrum in Toubacouta.

Toubacouta Senegal

Overnachten in Toubacouta

In het dorp vind je een ruime keus in accommodatie. Wij verbleven bij Keur Thierry dat op een rustige plek dicht bij het centrum ligt. Hier verhuren ze quads en regelen ze geweldige vistochten op de rivier. Maar ook over de andere lodges en kampementen hoorden we alleen maar goede verhalen. 

Toubacouta Senegal Keur Thierry
Ons onderkomen in Toubacouta bij Keur Thierry.

Let erop dat de dichtstbijzijnde bank in Kaolack is, hoewel je bij een aantal van de ‘grotere’ aanbieders tegenwoordig ook met de creditkaart kan betalen. 

Tussen Kaolack en Karang rijden constant gedeelde taxi’s die je kunnen afzetten in het centrum van Toubacouta. Bij je vertrek kun je het beste naar de RN5 gaan en daar een minibus aanhouden die in de richting van de volgende bestemming gaat. Je kan ook een transfer per boot regelen. Dit is echter niet goedkoop. Voor een rit naar bijvoorbeeld Palmarin betaal je al snel 80.000 CFA.

Toubacouta Senegal
Het slaperige centrum van Toubacouta.

Foto’s: Maarten van de Biezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.