De 10 beste duikplekken in Afrika

0
4770
beste duikplekken in Afrika

Afrika staat over het algemeen bekend als een safari bestemming en een continent met een rijke culturele diversiteit. Het is bijzonder om te zien hoe grote bevolkingsgroepen nog volgens oude tradities leven. Verreweg de meeste reizigers komen echter naar Afrika om op zoek te gaan naar wilde dieren. In wildparken als Kruger, de Serengeti en Etosha gaat men op zoek naar de Big Five en vele andere interessante dieren.

De meeste reizigers beseffen echter niet dat er zich hier onder water een misschien nog wel groter dierenrijk bevindt. Bij de talloze riffen verspreid over de kusten van Afrika is het onderwaterleven op zijn minst net zo gevarieerd en indrukwekkend.

Er zijn 38 Afrikaanse landen met een kustlijn, grenzend aan de Atlantische en Indische Oceaan plus de Rode en Middellandse Zee. Langs deze deels onbekende kusten vind je enkele van de meest spectaculaire duikbestemmingen ter wereld. Ruim 20% van de top 100 duikplekken ter wereld bevindt zich in Afrika. Tijd dus voor een duik in het diepe met onze top 10 beste duikplekken in Afrika.

Duiken Dahab Egypte

  1. Mauritius

Zwemmen met haaien, dolfijnen spotten, grotten ontdekken en naar piratenschepen duiken… Het kan allemaal in Mauritius. Het eiland in de Indische Oceaan heeft 330 kilometer aan kust met daaromheen een koraalrif dat bescherming biedt aan talloze lagunes. 

De mogelijkheid om samen met je buddy vanaf het land het water in wandelen in de vroege morgen en het huisrif te verkennen in de heldere wateren maakt dat Mauritius een plek in de top 10 verdient. Wel bevinden de meest uitdagende duikplekken zich net buiten het Barrièrerif, maar deze zijn altijd binnen 20 minuten per boot te bereiken.

Natuurbehoud staat hoog in het vaandel in Mauritius. Zo mogen boten geen ankers gebruiken boven het rif en worden in plaats daarvan meerboeien gebruikt. Dit is terug te zien aan de goede staat waarin het koraal zich bevindt. 

Plage de Belle Mare

Vlak bij de oostkust bij Belle Mare ligt een prachtige lagune waarin een groot aantal doorgangen door het rif te vinden zijn waardoor je de open zee kan bereiken. Van alle doorgangen is de Belle Mare Pass het meest bijzonder. De sterke stroming hier trekt grote concentraties vissen en ongewervelde dieren aan. De sterke stroming maakt het echter niet geschikt voor beginnende duikers. In de open zee hier leeft veel plankton en daardoor komen er veel verschillende soorten diepzeevissen waaronder haaien naar dit gebied. 

  1. Mnemba Island in Tanzania

De Indische oceaan voor de kust van Tanzania biedt een onvoorstelbare diversiteit aan zee leven. Mnemba Island ligt ongeveer anderhalve kilometer ten noord oosten van Zanzibar. Mnemba’s riffen bieden de beste duikplekken van Tanzania. Deze riffen zijn dan ook niet voor niets tot een beschermd maritiem park.

Mnemba Island

Mnemba wordt ook wel de tropische vishoofdstad van Oost-Afrika genoemd. Het water rondom de Mnemba Atoll heeft een constante zichtbaarheid van ongeveer 30 meter en vaak zie je hier ook dolfijnen. Tussen juli en september heb je kans dat je Bultrug walvissen ziet.

De meest bezochte duikplekken bij Mnemba zijn Aquarium en Big Wall. (Walvis)haaien en andere grote vissoorten worden niet heel vaak gezien, maar de combinatie van Zanzibar & duiken maakt het een vermelding in dit lijstje meer dan waard.

  1. Medjumbe Island in Mozambique

Ten noorden van de stad Pemba en parallel aan de kust van Mozambique liggen de 32 kleine koraaleilanden van de Quirimbas archipel, een nieuw ontdekte en ongelooflijk afgelegen duikbestemming. De kleine eilandjes zijn adembenemend mooi en met name Medjumbe lijkt op het ideaal beeld van een tropisch eiland met palmbomen. 

Huisrif Marsa Nakari Egypte

Duiken is een vrij nieuwe en groeiende sport overal in de Quirimbas archipel. Duikomstandigheden zijn over het algemeen makkelijk met minimale stroming en goed zicht. Er is hier een kleinere kans op het spotten van bijvoorbeeld walvishaaien en manta’s zoals in de bekendere Mozambikaanse duikplaatsen als Tofo en Benguerra (volgt nog in deze top 10). De koraalriffen zijn wel op zijn minst even mooi als in de rest van het land en het meest positieve… Geen drukte, geen boten en bijna geen andere duikers. Op deze plek zijn veel riffen nog nooit bezocht door duikers, wat Medjumbe tot een unieke ontdekkingsreis maakt.

  1. Seychellen

De Seychellen liggen ver in de Indische Oceaan, tussen de Malediven en Oost-Afrika en bestaan ​​uit 115 eilanden. De belangrijkste duikeilanden zijn Mahé, La Digue en Praslin. Bekende duikplekken zijn Aldabra Atoll, Shark Bank en het wrak Ennerdale. De verder gelegen eilanden richting het noorden zijn voor de gevorderde duikers. Wel is daar de kans op groter zeeleven een stuk groter. Hier worden regelmatig zeeschildpadden, roggen, rifhaaien, verpleegsterhaaien en walvishaaien gezien. De walvishaaien zijn vooral tussen september en november aanwezig rond de eilanden Mahé en Praslin.

Seychelles

Tussen de koraalriffen en de verschillende wrakken is enorm veel onderwaterleven te vinden. Eigenlijk alle soorten die in de in de Indische Oceaan voorkomen zijn op de Seychellen te vinden.

  1. Sha’ab Rumi South in Sudan

Duiken bij Sha’ab Rumi South in Sudan is een unieke ervaring. Zoals je je misschien kunt voorstellen, zijn duikplekken in Sudan niet de meest bezochte locaties vanwege de instabiliteit van het land. Maar ga je het avontuur aan dan vindt je in Sudan enkele van de beste plekken om te duiken in de Rode Zee. Juist omdat er maar weinig mensen het land bezoeken zijn de onbeschadigde en onverstoorde koraalriffen hier uniek. 

Sha'ab Rumi

Sha’ab Rumi South is het best bereikbaar via liveaboard vanuit Port Sudan en biedt duikers de kans om als het ware te zwemmen in de beroemde vinprints van Jacques Cousteau. Cousteau heeft in 1963 een onderwaterbasis in deze wateren opgezet om de effecten van langdurig onder water blijven te onderzoeken. De originele observatiekooi is nog steeds te zien evenals het nabijgelegen reinigingsstation voor grijze rifhaaien. Verder staat Sha’ab Rumi bekend als een topduiklocatie voor ontmoetingen met haaien. Van grijze rifhaaien en zwartpuntrifhaaien tot hamerhaaien, er is hier van alles te vinden.

Sha'ab Rumi shark feeding

  1. Het Malawimeer

Geen enkel meer of rivier ter wereld zit zo vol met waterleven als het Malawimeer. In het meer zwemmen ongeveer 1000 verschillende soorten vissen, waarvan er zo’n 350 soorten alleen in het Malawimeer voorkomen. De meest bekende soort zijn de Malawi cichliden, een zoetwatervis die geliefd is bij aquarium liefhebbers en qua kleurenpracht te vergelijken zijn met koraalvissen uit de oceanen. 

Duiken in Lake Malawi
Mijn eerste duiken in het Malawimeer.

Het Malawimeer heeft dan ook enkele van de beste zoetwater zoetwater duikspots ter wereld. Je vindt er spectaculaire rotsformaties en naast de Malawi cichliden zwemmen er onder meer 3 meter langer meervallen rond. 

Voor mij was het de plek waar ik leerde duiken en een betere plek om het duiken te leren kan je je niet wensen. Zoet water (heel fijn bij het leren op en afzetten van je masker onder water) en een aangename temperatuur van rond de 28 graden.

Populaire duiklocaties vind je in Nkhata Bay, Cape Maclear en op Likoma Island. 

  1. Aliwal Shoal in Zuid Afrika

Als je met haaien wil duiken is één van de beste plekken om dat te doen Aliwal Shoal in Zuid Afrika. Afhankelijk van het seizoen verschillen de soorten, maar het hele jaar door zijn Oceanische Zwartpunthaaien zo goed als gegarandeerd. Maar ook tijgerhaaien, stierhaaien en hamerhaaien worden regelmatig gezien.  In de maanden juni en juli stikt het er van de zandtijgerhaaien. Mijn duik tussen tientallen Oceanische Zwartpunthaaien zal altijd één van mijn favoriete duikervaringen blijven. Hoe bijzonder is het wanneer je je concentreert op een haai die op minder dan een meter voor je langs zwemt je opeens in de rug gebeukt wordt door een nog groter exemplaar. 

Duiken met zwartpunthaaien bij Aliwal Shoal Umkomaas
Oog in oog met een zwartpunthaai. De dieren benaderen je soms tot op enkele centimeters.

Heb je even genoeg haaien gezien dan zijn er verschillende mooie riffen waar je kan duiken en een glimp kan opvangen van bultruggen, scholen dolfijnen, murenen, mantaroggen en zeeschildpadden. De wrakken van de MV Produce (1974) en de Nebo (1884) zijn twee prachtige wrakduiken.

  1. Benguerra Island in Mozambique

Net als alle andere eilanden in Mozambique zijn Benguerra en duiken onafscheidelijk met elkaar verbonden. In de diepe straat van Mozambique vind je enkele van de meest kleurrijke koraalriffen en vissen in alle soorten en maten. Het eiland ligt in een nationaal maritiem park rondom de Bazaruto archipel. 

Of je nu de grote dieren zoals walvishaaien, mantaroggen, pijlstaartroggen en rifhaaien of kleine dieren zoals rifvissen en naaktslakken wil zien, je zal hier niet worden teleurgesteld. 

4IMG_8924-237

Migrerende walvissen maken indruk met hun kolossale omvang en aanwezigheid, maar ook nieuwsgierige dolfijnen en de ongrijpbare en bedreigde doejong (zeekoe) ravotten in deze warme, uitnodigende wateren. Als laatste zijn er rondom het eiland veel zeilvissen, marlijnen en scholen tonijn te vinden.

Eén van de meest interessante duikplekken is San Sebastian op ongeveer een uurtje varen vanaf het eiland. Een duik bij dit rif lijkt soms wel op een bezoek aan Jurassic Park. Alles is groot en groter. Het is één van de beste plekken in Mozambique om manta’s en vele soorten haaien te spotten. Een andere bijzonder duik is die bij Marlin Pinnacle. Hier worden vaak zeilvissen, marlijnen, Zambezi haaien, hamerhaaien en tijgerhaaien gezien. Tijdens het walvis seizoen worden er veel bultrug walvissen gezien en gewoonlijk is hun ‘geroep’ onder water te horen. Ook walvishaaien komen regelmatig langs op deze duikplek. 

Manta

  1. Nosy Be in Madagaskar

Rondom Madagaskar vindt je verschillende duikgebieden. De beste duikplekken vind je echter in het noorden van het land. 

Bekende bestemmingen voor duiken en snorkelen in Madagaskar zijn onder meer Nosy Be, Mahambo, Ile Sainte Marie en Mananara. 

De wateren bij Nosy Be zijn een kraamkamer voor schildpadden. Ook zijn er kleurrijke kleurrijke koraaltuinen vol macroleven. In de maanden april tot en met december tref je er manta’s, walvishaaien en bultrug walvissen. Op de duikplek ‘Seven Little Sharks’ kan je, zoals de naam al doet vermoeden, op zoek naar haaien. Tot de mogelijkheden behoren hamerhaaien, witpunt haaien, zandtijgerhaaien en luipaardhaaien.

Marsa Nakari Egypte schildpad

Duiken bij Nosy Be zijn altijd bootduiken, hoewel de meeste duikspots zich niet ver van de kust bevinden. Beginnende duikers kunnen zich prima vermaken op de duikstekken in het kanaal tussen Nosy Be en het buureilandje Nosy Sakatia. Voor de meer ervaren duikers zijn er prachtige driftduiken te maken en kan je naar het wrak van de Amatoloka duiken.

De bijnaam van het Nosy Be is het ‘Parfum eiland’ vanwege de lekkere geur van de Ylang Ylang bloemen.

In het noordwesten van Madagaskar bieden de riffen bij Nosy Tanikely, Nosy Komba, Nosy Iranja en Nosy Sakatia ook geweldige duikmogelijkheden met een enorme hoeveelheid onderwaterleven.

  1. De Rode zee in Egypte

De Rode Zee in Egypte heeft enkele van ’s werelds beste duiklocaties. Het meest bekend zijn de SS Thistlegorm, Elphinstone Reef, Sharm El Sheikh en Ras Mohammed, maar minder bekende locaties als Shark & Yolanda Reef, Marsa Nakari en Dolphin’s House zijn minstens zo mooi. De duikomstandigheden in de Rode Zee zijn onverslaanbaar. In de meeste gevallen is het zicht tientallen meters met een rustig wateroppervlak en temperaturen rond de 27 graden. 

Marsa Nakari Egypte Finding Nemo

Het zoutgehalte van de Rode Zee is 4% hoger dan in andere oceanen. Dit hoge zoutgehalte vormt in combinatie met het relatief warme zeewater de ideale leefomgeving voor diverse koraalsoorten en ander zeeleven. Daarnaast is de Rode Zee één van de meest heldere zeeën ter wereld. Dit komt omdat er geen grote rivieren in uitmonden, er valt weinig regen en de getijden zijn minimaal vanwege de kleine verbinding met de Indische Oceaan. 

Er is voor ieder wat wils en er zijn prachtige duikplekken voor beginners en gevorderde duikers. Op zoek naar (walvis)haaien, dolfijnen of juist een speciale onderwaterslak? Alles is mogelijk. De noordelijke Rode Zee is bezaaid met historische scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog. 

De zuidelijke riffen staan bekend om hun ontmoetingen met de oceanische witpunthaai. Nadat we tijdens de duik bij Elphinstone Reef het blauw indreven hadden we het geluk dat we ruim 20 minuten omringt werden door een aantal van deze indrukwekkende haaien.

De Rode Zee biedt geweldige duikvoorzieningen en prachtige duikspots, daarnaast is het met directe vluchten van 5 tot 6 uur ook nog goed bereikbaar en niet onbelangrijk betaalbaar. Met recht de nummer één van de beste duikplekken in Afrika.

Longimanus Elphinstone

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.